fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Karta dzwiekowa

Karta dzwiekowa 2007/03/12 15:13 #157072

  • raczer
  • raczer Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2408
  • Otrzymane podziękowania: 14
Zauważyłem ostatnio, przy okazji wymiany komputera w pracy na nowy, że warunki do odtwarzania muzyki w tym środowisku są chyba coraz gorsze :( Najpierw po instalacji dałem szansę karcie wbudowanej w płytę główną, bo zauważyłem logo Analog Devices, więc pomyślałem, że może jest jakaś gwarancja jakości. A guzik - nie tylko szum wysoki, ale miałem wrażenie, że słyszę wszystkie cyfrowe śmieci z całego komputera, i to bardzo wyraźnie, kiedyś pomyślałbym, że to uszkodzenie. 400W zasilacz i bardzo szybki procek sieją zakłóceniami jak cholera.
Oczywiście przełożyłem kartę dźwiękową ze starego komputera, ale i tak mam wrażenie, że w nowym gra znacznie gorzej. Właściwie nie dziwię się. Ale chyba jedyna rada to karta zewnętrzna, poważnie się nad tym zastanawiam...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Karta dzwiekowa 2007/03/12 20:13 #157121

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jedna rada, wkładajcie kartę w ostatni, najdalej wysunięty slot (PCI5). W miejsce poprzedniego (PCI4) można by zamontować jakiś ekran z blachy przykręcony do tylnej części obudowy, analogicznie jak typowa karta PCI. Kwestia, ile to pożytku przyniesie? W o wiele gorszej sytuacji są maniacy komputerowej wydajności, montujący dwie zajmujące dwa sloty karty graficzne pracujące z trybie SLI (nVidia) albo CrossFire (ATI); tutaj idea dobrej jakości toru audio jest poważnie zagrożona. Ale który maniak gier....? :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

Karta dzwiekowa 2007/03/13 14:29 #157261

  • tomlodz
  • tomlodz Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 126
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dobrze wszyscy mówia żę Creative X-Fi Audio jest okrojona. ale konkretnie z czego jest okrojona ??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

http://www.ploszaj.net.pl Fotograf ślubny Łódź

Karta dzwiekowa 2007/03/13 15:12 #157269

  • robert/400
  • robert/400 Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 632
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,
inna propozycja podłączenia kompa do Yamahy (lub czegokolwiek innego). Tania, wygodna (nie potrzeba sterowników jeśli masz XP) i powinna spełniać wymagania jakościowe (z zapasem):
Behringer U-CONTROL UCA202. Poszukaj np. na djshop.pl.
pozdrawia się
Robert

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

RoberT
[fanatyk DSD]

Karta dzwiekowa 2007/03/13 18:14 #157305

  • YP
  • YP Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 77
  • Otrzymane podziękowania: 0

tomlodz napisał: Dobrze wszyscy mówia żę Creative X-Fi Audio jest okrojona. ale konkretnie z czego jest okrojona ??


zobacz tutaj jakie sa roznice pomiedzy wersjami x-fi :


http://img413.imageshack.us/img413/2470 ... xfitg4.png


ten XRAM podobno nic nie daje , wiec nie warto isc w najdrozsze karty .
Najlepszy stosunek cena / jakosc to wg mnie X-fi Gamer . Idzie go kupic za okolo 320 zł. To tylko moja opinia napodstawie artykułów i opini innych użytkowników karty.

pozdro

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Karta dzwiekowa 2007/03/13 18:20 #157306

  • YP
  • YP Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 77
  • Otrzymane podziękowania: 0
ja kieruję sie w strone karty PRODIGY 7.1 HIFI , bo do myzki jest podobno duzo lepsza niż X-fi przeznaczone bardziej do Gier.
Mam tylko jedno ale do tej karty. Podobno nie ma ona podbicia mikrofonu a często uzywam Team Speaka do rozmów . Czy rzeczywiscie tak jest z tym brakiem podbicia micro ? Boje się , ze bedzie z tym problem . Kiedys mialem kartę bez podbicia i to była tragedia .Trzeba było wrzeszczeć do mikrofonu . no chyba ze ta Prodigy ma dobre wzmocnienie od razu bez opcji . Ma ktos ta kartę i uzywa microfonu ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Karta dzwiekowa 2007/03/13 18:29 #157308

  • Bronco
  • Bronco Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 468
  • Otrzymane podziękowania: 0

YP napisał: ja kieruję sie w strone karty PRODIGY 7.1 HIFI , bo do myzki jest podobno duzo lepsza niż X-fi przeznaczone bardziej do Gier.
Mam tylko jedno ale do tej karty. Podobno nie ma ona podbicia mikrofonu a często uzywam Team Speaka do rozmów . Czy rzeczywiscie tak jest z tym brakiem podbicia micro ? Boje się , ze bedzie z tym problem . Kiedys mialem kartę bez podbicia i to była tragedia .Trzeba było wrzeszczeć do mikrofonu . no chyba ze ta Prodigy ma dobre wzmocnienie od razu bez opcji . Ma ktos ta kartę i uzywa microfonu ?


:arrow: Nie to żebym był niemiec w tej tematyce ale po co ci podbicie mikrofonu w karcie. Jeżeli używasz Windowsa, to możesz podkoksować mikrofon. Jest przecież regulacja głosności mikrofonu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Let the hammer fall.

Karta dzwiekowa 2007/03/13 18:48 #157311

  • YP
  • YP Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 77
  • Otrzymane podziękowania: 0

Bronco napisał:

YP napisał: ja kieruję sie w strone karty PRODIGY 7.1 HIFI , bo do myzki jest podobno duzo lepsza niż X-fi przeznaczone bardziej do Gier.
Mam tylko jedno ale do tej karty. Podobno nie ma ona podbicia mikrofonu a często uzywam Team Speaka do rozmów . Czy rzeczywiscie tak jest z tym brakiem podbicia micro ? Boje się , ze bedzie z tym problem . Kiedys mialem kartę bez podbicia i to była tragedia .Trzeba było wrzeszczeć do mikrofonu . no chyba ze ta Prodigy ma dobre wzmocnienie od razu bez opcji . Ma ktos ta kartę i uzywa microfonu ?


:arrow: Nie to żebym był niemiec w tej tematyce ale po co ci podbicie mikrofonu w karcie. Jeżeli używasz Windowsa, to możesz podkoksować mikrofon. Jest przecież regulacja głosności mikrofonu.


tak mialem ja ustwioną na maxa i dalej była kicha .....
ps. moj mikrofon to cos co jest mikrofonem tylko z nazwy ( jakas taniocha)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Karta dzwiekowa 2007/03/13 18:58 #157313

  • Bronco
  • Bronco Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 468
  • Otrzymane podziękowania: 0

YP napisał: tak mialem ja ustwioną na maxa i dalej była kicha .....
ps. moj mikrofon to cos co jest mikrofonem tylko z nazwy ( jakas taniocha)


:arrow: Pewnie ze szwabskiego marketu, co to idioci go pdobno omijają...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Let the hammer fall.

Karta dzwiekowa 2007/03/13 19:45 #157319

  • YP
  • YP Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 77
  • Otrzymane podziękowania: 0

Bronco napisał:

YP napisał: tak mialem ja ustwioną na maxa i dalej była kicha .....
ps. moj mikrofon to cos co jest mikrofonem tylko z nazwy ( jakas taniocha)


:arrow: Pewnie ze szwabskiego marketu, co to idioci go pdobno omijają...


nie ....i nie chce sie klocic z toba , bo cos chyba sugerujesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Karta dzwiekowa 2007/03/13 19:57 #157321

  • tomlodz
  • tomlodz Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 126
  • Otrzymane podziękowania: 0
No dobra widze że sa małe różnice w tych kartach. No to powiedzmy że kupuje sobie tego X-Fi gamer i tam jest wyjście SPDIF cyfrowe.

Jak takim wyjściem połącze amplituner przyszły kina domowego to uzyskam coś na wzór odtwarzacza DVD z dzwiękiem w jakości cyfrowej jak się myle to mnie poprawcie bo narazie jestem że tak powiem na etapie poznawania świata Audio.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

http://www.ploszaj.net.pl Fotograf ślubny Łódź

Karta dzwiekowa 2007/03/13 22:52 #157378

  • tomlodz
  • tomlodz Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 126
  • Otrzymane podziękowania: 0
Ściągnąłem sobie teraz po odkryciu czegoś takiego jak flac pare plików. No i słychać różnice nawet na starej unitrze i eltaxach że jakość jest lepsza. :shock: I to dużo. Szkoda musi tyle zajmować :evil:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

http://www.ploszaj.net.pl Fotograf ślubny Łódź

Karta dzwiekowa 2007/03/13 23:18 #157383

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0

tomlodz napisał: Jak takim wyjściem połącze amplituner przyszły kina domowego to uzyskam coś na wzór odtwarzacza DVD z dzwiękiem w jakości cyfrowej jak się myle to mnie poprawcie bo narazie jestem że tak powiem na etapie poznawania świata Audio.

Komputer nie zastąpi stacjonarnego odtwarzacza DVD, jak to się powszechnie wydaje i idzie na łatwiznę - w kierunku oszczędności. Jak już wspomniano w teście kart dźwiękowych w linku ze strony 1-szej, w komputerze mamy do czynienia z dużym poziomem zakłoceń mających negatywny wpływ na parametry karty i na brzmienie. Sam posiadam płytę główną z kodekiem Realteka i wierz mi - na wyjściu cyfrowym słyszę zakłócenia, prawdopodobnie pochodzące z niefiltrowanego zasilania. Dopiero użycie karty PCI (wcale nie drogiej) przyniosło poprawę, co nie zmienia faktu, że to jest komputer z różnorakimi układami wytwarzającymi zakłócenia i komponentami do pewnego stopnia wzajemnie na siebie oddziaływującymi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

Karta dzwiekowa 2007/03/14 00:29 #157398

  • pienio
  • pienio Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 155
  • Otrzymane podziękowania: 0
bez przesady

o tych zakłóceniach ... nabuchonodozor co ty ludzi straszysz :lol:
masz jakis crap zasilacz kupiony pewnie z obudowa i dzieją sie takie cuda na kiju - kup top powera z osobnymi liniami napiecia, albo najlepiej anteca , be quieta

Spdif laczysz przykladowo SB audigy z Yamaha i bedzie gralo poprawnie
zreszta testowalem multum polaczen ampli z pc (filmy, muza)

i TAK ZASTAPI stacjonarny odtwarzacz DVD

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Karta dzwiekowa 2007/03/14 07:39 #157403

  • tomlodz
  • tomlodz Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 126
  • Otrzymane podziękowania: 0
Zasilacz mam w miare MoedCom MC 350 watt.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

http://www.ploszaj.net.pl Fotograf ślubny Łódź
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator