fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: olać Windows i wybrać Linux?

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/11 17:33 #120486

  • ekse
  • ekse Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1179
  • Otrzymane podziękowania: 0

Konio napisał:

ekse napisał: Linuxa mam od lat , nigdy nie używałem żadnego wirusa.

Antywirusa nigdy nie używałem! Miało być antywirusa! :)

Konio napisał: Zna ktoś jakiś porządny komunikator, który obsługuje GaduGadu....???
(Stabilny i mało pamięciożerny. Może wyglądać jak notatnik: kolorki ,emotikonki są zbędne....)

Dla Linuksa? Kadu! http://www.kadu.net/ . Podobno lepszy od oryginału (Gadu-gadu) - tego jednak osobiście nie potwierdzę bo nigdy gg dla Windows nie używałem.:D Jak to się prezentuje - w panelu nawigacyjnym po lewej stronie ekranu - link "Zrzuty ekranów".

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"Wchodząc do Unii Europejskiej, uzyskamy prawo współdecydowania o naszych własnych sprawach" A. Olechowski

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/11 21:16 #120548

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Żeby wirus mógł być aktywny musi się aktywować w systemie, z którego aktualnie korzystamy. Jeżeli macie ten sam system uruchomiony na drugim dysku twardym i podpięty do niego dysk z wirusem (cały czas mówie o windzie), to wirus raczej nie będzie aktywny. Chyba, że go uaktywnicie. Być może się mylę, ale tak chyba jest :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/12 00:14 #120602

  • Konio
  • Konio Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1841
  • Otrzymane podziękowania: 1
Myślałem o komunikatorze dla Windy...bo Gadu ma niesamowitą umiejetność zwieszania się w najważniejszych momentach....I żre mi pamięci strasznie dużo...Hmmm może TLEN?? :?:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

http://www.weterani.tk [/size]
"Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierzą w ich prawdziwość." - Abraham Lincoln
"Nagraj mi ten sam plik na różnych CD-rach, za każdym razem odgadnę, czy włożyłeś CDR sony, verbatim, czy tdk. Za każdym razem." - jędrek z audiostereo

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/16 12:40 #121341

  • Hardi
  • Hardi Avatar Autor
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2626
  • Otrzymane podziękowania: 0
Mam już Linux Mandriva 2006, ale nie wiem jak zainstalować modem i neostradę :( POMOCY :!:

Jest jakaś intrukcja obsługi do Mandriva 2006?

Konio :arrow: polecam tlen, w windzie nigdy nie uzywałem GG gdyż co chwile miałem z nim problemy, a tlen chodzi czadowo :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/16 13:33 #121347

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Hardi, masz Mandrivę w wersji Live czy zainstalowaną na dysku?

Ja nic nie musiałem instalować. Trzeba było poszperać w ustawieniach połączenia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/16 19:18 #121401

  • Hardi
  • Hardi Avatar Autor
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2626
  • Otrzymane podziękowania: 0
mam zainstalowaną na dysku, napisz mi co i jak mam zrobić. jak zainstalować modem i neo, albo co i jak ustawić

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/16 23:56 #121453

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Hardi, nie wiem jak to jest w tej Mandrivie, ale u mnie trza było znaleźć opcje związane z siecią i internetem. Tam trza było wpisać dane otrzymane od dostawcy neta, czyli te, które otrzymałeś podczas rejestracji usługi jeszcze na Windowsie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 00:19 #121456

  • cerbero
  • cerbero Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 25
  • Otrzymane podziękowania: 0

Hardi napisał: mam zainstalowaną na dysku, napisz mi co i jak mam zrobić. jak zainstalować modem i neo, albo co i jak ustawić


Hardi zależy jaki masz modem i czy masz zainstalowany pakiet pppoe :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

We are Microsoft.
What you are experiencing is not a problem; it is an undocumented feature.

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 18:54 #121562

  • rekinxxxl
  • rekinxxxl Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1545
  • Otrzymane podziękowania: 0
Kolega.coś mi opowiadał...że kupił za 200 pln.starego kompa i z linuxem jest on bramką do kompa z windą...dużo ściąga z netu i miał zawsze kłopoty z wirusami...teraz,mówi ... jak ręką odjął O kłopotów.Nie wiem o co chodzi ale może....komuś się to przyda..........................

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"....ZGINĘŁA W NIEPOKOJU WIELKICH MIAST
OSNUTA HURAGANEM DURNYCH SPRAW
MALEŃKA TAJEMNICA - BYCIA W CISZY
LUB PO PROSTU BYCIA ..."

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 19:50 #121569

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0

rekinxxxl napisał: Kolega.coś mi opowiadał...że kupił za 200 pln.starego kompa i z linuxem jest on bramką do kompa z windą...dużo ściąga z netu i miał zawsze kłopoty z wirusami...teraz,mówi ... jak ręką odjął O kłopotów.Nie wiem o co chodzi ale może....komuś się to przyda..........................

Zgadza się. Jest to tzw. firewall sprzętowy. Dlaczego Linux? Linux łączy, przede wszystkim, wysoką skuteczność (odporność na wirusy) z niskimi wymaganiami wobec sprzętu. Można skombinować, np. z Allegro, jakiś tani komputer z kartami sieciowymi w odpowiednim standardzie i wgrać odpowiedniego Linuksa.
Innym pomysłem jest router z wbudowanym firewallem. Takie urządzenie w porównaniu z komputerem pobiera znacznie mniej prądu i jest bardziej mobilne :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 20:09 #121571

  • rekinxxxl
  • rekinxxxl Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1545
  • Otrzymane podziękowania: 0
Ja osobiście,mało ściągam z netu,programy antywirusowe traktuję prawie jak wirusy / jednego nawet jak skasowałem,to i tak miałem zablokowany internet...pozostawił coś w rejestrze/...dlatego profilaktycznie raz do roku robię format i winda jakoś działa...a straszyli mnie że bez,żadnego antywirusa to miesiąc pracy to góra..........................

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"....ZGINĘŁA W NIEPOKOJU WIELKICH MIAST
OSNUTA HURAGANEM DURNYCH SPRAW
MALEŃKA TAJEMNICA - BYCIA W CISZY
LUB PO PROSTU BYCIA ..."

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 20:14 #121575

  • rekinxxxl
  • rekinxxxl Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1545
  • Otrzymane podziękowania: 0

nabuchonodozor napisał: Innym pomysłem jest router z wbudowanym firewallem. Takie urządzenie w porównaniu z komputerem pobiera znacznie mniej prądu i jest bardziej mobilne :wink:

...dobry pomysł..no i tak głośno nie pracuje,jak PC............

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"....ZGINĘŁA W NIEPOKOJU WIELKICH MIAST
OSNUTA HURAGANEM DURNYCH SPRAW
MALEŃKA TAJEMNICA - BYCIA W CISZY
LUB PO PROSTU BYCIA ..."

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 20:51 #121583

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0

rekinxxxl napisał: a straszyli mnie że bez,żadnego antywirusa to miesiąc pracy to góra..........................

W sieci działają tzw. skanery portów, które szukają niezabezpieczonych maszyn bądź takich, które mają otwarte porty (prawdopodobnie brak zapory) i można mieć uno picolo problemo w mniej niż 10 minut.

Przykład routera z firewall'em [url]Link[/url]

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 21:51 #121590

  • rekinxxxl
  • rekinxxxl Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1545
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nabu....Dzięki !..takie rzeczy,warto wiedzieć...........dobrze, że zapora działa...................

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"....ZGINĘŁA W NIEPOKOJU WIELKICH MIAST
OSNUTA HURAGANEM DURNYCH SPRAW
MALEŃKA TAJEMNICA - BYCIA W CISZY
LUB PO PROSTU BYCIA ..."

olać Windows i wybrać Linux? 2006/09/17 21:59 #121591

  • Patyk
  • Patyk Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3362
  • Otrzymane podziękowania: 0
U mnie internet od roku..nie wiem co to firewall :wink:
Nie narzekam..Opera/Avast i działa. Korzystając z IE było trochę problemów.
No, to do 28ego

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator