fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera?

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 15:41 #239322

  • janek24
  • janek24 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 6
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witajcie
Posiadam komputer ze zintegrowaną dźwiękówka Realtek (5.1) i amplituner Yamaha HTR-5930.
Aktualnie komputer podłączony jest do tego ampli za pomocą zwykłego przewodu Jack - Chinch. W amplitunerze mam wybrane "5 channel" i gra nieźle.
Zastanawiam się czy gdybym podłaczył komputer trzema przewodami Jack - 2xChinch do wejścia analogowe 5.1 w amplitunerze, efekt dźwiękowy byłby lepszy?
Do odtwarzania używam foobara, ale nie jest on jakoś mocno skonfigurowany, gra jednak o niebo lepiej od mojego winampa 2.92.

Co byście mi w tej sytuacji polecili?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 15:50 #239324

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0

janek24 napisał: Aktualnie komputer podłączony jest do tego ampli za pomocą zwykłego przewodu Jack - Chinch. W amplitunerze mam wybrane "5 channel" i gra nieźle.

To masz połączenie cyfrowe.

A czy zagra lepiej? Nie sądzę. Powód jest oczywisty - przetworniki C/A w kodeku Realteka są gorszej jakości niż karcie muzycznej wkładanej do slotu PCI, albo przetworniki w amplitunerze AV. A jaka to płyta główna?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 16:20 #239333

  • janek24
  • janek24 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 6
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nazwa płyty spisana z pudełka to
Gigabyte K8 Triton AGP8x/DDR400 .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 16:37 #239339

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Tak jak przypuszczałem, całkiem stara płyta. Jeżeli masz jakieś chincze w domu (wystarczy para), to porównaj na materiale stereo (muzyka) wyjście cyfrowe z wyjściami analogowymi kanałów frontowych.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 19:34 #239360

  • janek24
  • janek24 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 6
  • Otrzymane podziękowania: 0
Sprawdziłem tak jak napisałeś i wydaje mi się że troszkę lepiej gra, muzyka jest tak jak by lepiej odwzorowana (tzn poszczególne tony).
Opłaca sie podłaczać dodatkowo dwoma jeszcze kablami, tak żeby uzyskać 5.1 z foobara?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 19:50 #239365

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Gra lepiej, ale wątpliwości budzi karta zintegrowana, a właściwie brak sprzętowego dekodowania DD 5.1. Z grami z dźwiękiem DD 5.1 nie powinno być problemu, ale ścieżka dźwiękowa z filmów zostanie podana na wyjścia kanałów frontowych (2.0), tak przynajmniej jest na moim kodeku.

Do muzyki w stereo połączenie analogowe będzie OK. Dekodowanie filmów z dźwiękiem 5.1 pozostaw amplitunerowi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 19:54 #239366

  • janek24
  • janek24 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 6
  • Otrzymane podziękowania: 0
Ok, dzięki za pomoc.
Mam jeszcze pytanie, czy kupno takiej karty http://www.komputronik.pl/Karty_muzyczn ... ,id,23830/
poprawiło by audio na tyle, że warto byłoby wydać te 90 zł?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak najlepiej wyprowadzić dzwięk z komputera do amplitunera? 2008/04/20 20:00 #239369

  • nabuchonodozor
  • nabuchonodozor Avatar
  • Wylogowany
  • Wielki Mistrz Forum
  • Wielki Mistrz Forum
  • Posty: 11681
  • Otrzymane podziękowania: 0
Mam identyczną kartę. Powiem tak, w mojej starej płycie z kodekiem C-Media brzmienie było odchudzone. Przejście na Realteka zaowocowało poprawą tego zakresu, ale jednocześnie pojawiło się więcej słyszalnych zakłóceń w dźwięku. Po kupnie Audigy SE wszystkie niedogodności zniknęły. Jestem zadowolony.

Podsumowując. Nawet najtańsza karta muzyczna zagra lepiej niż kodeki na stosunkowo starych płytach głównych.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    . . . . . : : : : : Y a m a h a
. . + . . A v a n c e . . + . . B .&. W : : : : : . . . . .[/ul][/ul]
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator