HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT:

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/09 23:54 #326737

hmmm...grunt do duch walki!!
czekam na relacje, ja osobiście daje mu 11/10, ciekawe co powiesz Redaktorze jak spróbujesz...Czekam na opinie czy znam się na tatarze czy nie :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ze mną przegrać, to jak wygrać...

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/09 23:58 #326739

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347
Dawaj namiary :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:03 #326740

mówisz i masz, proszsze...
www.restauracjalotos.pl/
jak odzyskasz przytomność to napisz jak było :) tatara można jeść w samotności, ale z ta setą to raczej proponuję iść w towarzystwie coby podejrzanie alkoholicznie nie wyglądało :-D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ze mną przegrać, to jak wygrać...

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:05 #326742

Wracając do ogórków - osobiście lubię mizerię na słodko z dodatkiem przyprawy maggi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:07 #326743

co do ogórków to dla mnie nie do pobicia są małosolne!! ale jest też genialna sałatka, ogórki kiszone, a najlepiej pikle(np. sałatka szwedzka w słoiku, do kupienia w kazdym sklepie), musztardza francuska i celulka pokrojona w cienkie"piórka"..genialne!!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ze mną przegrać, to jak wygrać...

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:11 #326744

Zapomniałbym o zapomnianym maminym przepisie, oficjalna nazwa to "ogórki military" - czyli ogórki w ostrej zalewie. Strasznie mi smakowały niestety mama zapomniała przepisu. Gdyby ktoś coś słyszał to chętnie zanotuję :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:14 #326745

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347
Ogórki kiszone...
W zasadzie nadaja sie do jedzenia tylko te domowe, chociaz mlg utrzymuje, że w sklepie w Zabkach, na Powstańców sa naprawdę dobre. W domowych też ciężko trafić zawsze na udane. Żona Roberta (sekretarz redakcji) robi świetne, musujące, ojciec też. Ale jemu sie nie zawsze też trafi, zależy, co kupi na targu. Nie zawsze da sie poznać, nawet, jak ktoś sie zna.
Dlatego zupe ogórkowa gotuję tylko z maminych ogórków. W zeszłym roku była lepsza.
Nawet mamie udaja sie raz na dwa lata. To jest problem....
Dlatego lepiej jeść korniszony. Te z Krakusa są wzorcowe. I zawsze sie udają....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:17 #326746

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347
Ostatno ogórki w duzym sloiku przywiózł mi Paweł kaczmarczyk, prosto od mamy. Były twarde, chrupiuące i orzeźwiające, ale po raz pierwszy poczułem, że ktos przesadził z czosnkiem. To był cios poniżej pasa!!!!
Ale jakość produktu - wybitna.Pozdrowienia dla Pani Kaczmarczyk!Q

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:18 #326747

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347

rajaz napisał: Zapomniałbym o zapomnianym maminym przepisie, oficjalna nazwa to "ogórki military" - czyli ogórki w ostrej zalewie. Strasznie mi smakowały niestety mama zapomniała przepisu. Gdyby ktoś coś słyszał to chętnie zanotuję :)



Normalne ogórki kiszone plus kilka chili :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:28 #326748

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347
Czasem ze sloika wyjdą wspaniałe ogóry. I kwas taki, że mozna go pić tydzień po otwarciu i nie jest za słony, za to kwasny.

Mamie takie ogórki wychodzą raz na dwa lata (korniszony zawsze). Sama mówi: te, synku, nieudane. Jakieś te ogórki były od razu podejrzane, chociaz chłop ze Zdziechowic mówił, że to najlepszy gatunek.

A ja pamietam, jak robil dziadek. Dziadek to w ogóle mój idol (świeć Panie nad jego duszą, przekrecił się, bo nie chciał jechac do szpitala). Robił tak:

Wypełniał 50-100L beczkę ogórkami i topił ją w stawie na zimę. Wyciągało sie z mułu wiosną.

I zawsze

kurna

były dobre. Kwaśne i twarde. A kwas najlepiej leczył kaca.

Jak On to robił, skurczybyk?
Niby asystowałem w tym procesie od poczatku do końca, ale bym chyba tego nie powtórzył z takim skutkiem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:43 #326751

Podobno ogórki po zamknięciu w słojach powinny stać w ciemnym i zimnym pomieszczeniu. Szwagier mojego sąsiada wrzuca napełnione ogórkami butelki po 5l wodzie mineralnej do starej studni i podobno wychodzą mu te ogórki najlepiej na świecie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:47 #326752

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347
Do studni?
Wygląda mi to na dobry stafff. Może byc klasa premium. Albo nawet ekstraklasa.
Bo kiedyś sie wsadzało do stawu, albo do rzeki. W muł.


Tylko cy to studni nie szkodziło?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:51 #326753

Generalnie chodzi o odcięcie dopływu powietrza do ogórków z drugiej strony z ogórkami to straszna loteria. Tegoroczne np. wyszły puste w środku.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:51 #326754

  • Maciej Stryjecki
  • Maciej Stryjecki Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 4347
To znaczy miękkie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

NadRedaktor

temat kulinarny - seta i ogorek 2010/02/10 00:56 #326755

Miękkie i puste w środku. Po wyjęciu ze słoja potrafią "strzelać" tzn. zapadają się z takim charakterystycznym sykiem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator