HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC?

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 17:56 #444026

  • mrizzy
  • mrizzy Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 7
  • Otrzymane podziękowania: 0
Cześć,

Mam taki zestaw odsłuchowy analogowy: amplituner, gramofon, kolumny
Chciałbym z tego odtwarzać muzykę z komputera. Dowiedziałem się że potrzebuję czegoś co przetworzy sygnał cyfrowy z komputera na anlogowy i przekaże do amplitunera. Wiem już że są specjalne urządzenia DAC które realizują to założenie.

Posiadam w domu interface audio Focustrite Scarlet 2i2 - zauważyłem że ma on z tyłu dwa wyjścia na kolumny ? Zastanawiam się czy nie mógłbym go właśnie użyć jako DAC i z tych 2 wyjść wpiąć się do amplitunera.

Prośba o pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 18:09 #444028

  • Jarek2176
  • Jarek2176 Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 663
  • Oklaski: 7
  • Otrzymane podziękowania: 59
Masz i nie wiesz co masz , z tyłu jest wejście usb podłączasz komputer ,
wyjście sygnału R/L na mono jackach 6,3 , podłączasz do wzmacniacza potrzebny kabel 2x mono jack 6,3 ---> 2x rca

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Jarek2176.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 19:38 #444032

  • mrizzy
  • mrizzy Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 7
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nie wiem czy to wyjście analogowe czy nie. Wiem tylko że musi być analogowe a w specyfikacji focustrite nie podają jakiego rodzaju to wyjście.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 19:55 #444033

  • Jarek2176
  • Jarek2176 Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 663
  • Oklaski: 7
  • Otrzymane podziękowania: 59
normalne analogowe , tylko to urządzenie bardziej na rynek ''PRO'' a tam żądzi wtyk jack , czytałeś ? estradaistudio.pl/testy/sprzet-studyjny/...te-scarlett-2i2-2gen

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 21:21 #444034

  • mrizzy
  • mrizzy Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 7
  • Otrzymane podziękowania: 0
Co masz na myśli ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 21:33 #444035

  • Jarek2176
  • Jarek2176 Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 663
  • Oklaski: 7
  • Otrzymane podziękowania: 59
nic nie mam na myśli , jak ja chcę coś kupić szukam wszelkich dostępnych informacji czytam , pytam na forum czy ktoś ma , jakbyś sobie zadał odrobinę trudu wiedział byś przynajmiej jak podłączyć te trzy wejścia , a na forum zapytał jak wykorzystać to urzadzenie w 100%
coś dziwnego dzieje się w narodzie , pokolenie smart(fonowców) nie czyta instrukcji lub nie jest takie smart i jej nie rozumie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Jarek2176.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 22:10 #444037

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 5370
  • Oklaski: 59
  • Otrzymane podziękowania: 310

mrizzy napisał: Nie wiem czy to wyjście analogowe czy nie. Wiem tylko że musi być analogowe a w specyfikacji focustrite nie podają jakiego rodzaju to wyjście.


A co masz napisane przy samych wyjściach ? Bo ja tam widzę napis LINE OUTPUTS. Jakim sposobem pomyślałeś, że można tam podłączyć normalne kolumny (czyli pasywne) albo, że to (i to już jest wyczynowa niewiedza) wyjście cyfrowe ? Od kiedy to sygnał cyfrowy (jakikolwiek) wychodzi gniazdkiem Jack ?

Poza tym d2zjg0qo565n2.cloudfront.net/sites/defau...t2i22ndgenugenv1.pdf - strona 11 - napisali jak byk co to za wyjście i co tam można podłączyć. Wyszukanie tej informacji (nie znając urządzenia, ani prawdę mówiąc nawet marki) zajęło mi ok. minuty.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez John 1.5 V.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 22:19 #444038

  • Jarek2176
  • Jarek2176 Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 663
  • Oklaski: 7
  • Otrzymane podziękowania: 59
John ale może my się mylimy nie napisał może chce podłączyć do kolumn aktywnych , ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/07 23:41 #444040

  • mrizzy
  • mrizzy Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 7
  • Otrzymane podziękowania: 0
Niestety nie znam sie na tym kompletnie. Czytałem instrukcję i widziałem zapisy o których mowisz. Nie zinterpretowałem wyjść na Jacka jako analogowe. Nie kumam zależności analogowe - cyfrowe. Dlatego poprosiłem Was o pomoc w interpretacji tego

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/08 11:20 #444043

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 5370
  • Oklaski: 59
  • Otrzymane podziękowania: 310

Jarek2176 napisał: John ale może my się mylimy nie napisał może chce podłączyć do kolumn aktywnych , ?


Mając amplituner i kolumny oraz w świetle tego co napisał dokupował by kolejne i to jeszcze aktywne ? Nie "kupuję" tego.

mrizzy - kup np. taki kabel allegro.pl/procab-cla631-1-5-kabel-2x-ja...-5m-i7206768395.html
Wtyki RCA wepnij do jakiegoś wolnego miejsca w amplitunerze - np. AUX. Jacki 6,3 do Focusa.

Wyjaśnij mi tylko - skoro nie znasz się na tym, jak wszedłeś w posiadanie czegoś tak niepotrzebnego w domu jak skrzyneczka Scarlet ? Przecież to sprzęt wybitnie do studia, wejście i przedwzmacniacz mikrofonowy, oprogramowanie do komputera, inne standardy gniazd. Kto Ci to "ożenił" ? Przecież zewnętrzy przetwornik podpinany przez USB można dostać za 140 zł allegro.pl/przetwornik-cyfrowo-analogowy...3419314.html#thumb/1
Oddaj Panu który Ci to sprzedał, podziękuj ładnie i poproś o zwrot sześciu stówek.

Edyta:
Znalazłem nawet za 65 allegro.pl/zhilai-h1-karta-dzwiekowa-usb...704-i7255941552.html tylko kabelek trzeba będzie inny - Jack3,5 stereo --> 2xRCA

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez John 1.5 V.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/09 00:12 #444048

  • Inferno
  • Inferno Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 148
  • Oklaski: 1
  • Otrzymane podziękowania: 4
W obu zaproponowanych przypadkach bardzo dobre kości Texas instruments i Sabre - ale ciekaw jestem jak Chińczycy to oprogramowali / użyli. Bez dedykowanego zasilania itd.. szczerze mówiąc mam obawy


Po krótkim zastanowieniu to i tak lepsze niż ten studyjny „diwajs”

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Inferno.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/09 08:05 #444052

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 5370
  • Oklaski: 59
  • Otrzymane podziękowania: 310
I znacznie łatwiejsze w obsłudze, wpinamy kable, wrzucamy za szafkę i zapominamy o temacie. Jedyną rzeczą do ewentualnego zrobienia jest dociągnięcie sterowników jak mamy któreś z objawień Windowsa, pod Linuxem i na Macach nic nie trzeba robić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Focustrite Scarlet 2i2 jako DAC? 2018/07/09 11:04 #444056

  • mrizzy
  • mrizzy Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 7
  • Otrzymane podziękowania: 0
Panowie już odpowiadam. Ja używam tego interface do nagrywania gitary, wokalu - takie tam moje hobbystyczne rzeczy.
Cały mój kłopot polegał na tym że nie potrafiłem zintepretować czy z tego focustrite na wyjściu jest sygnał analogowy.

Tutaj kolega już odpisał że skoro jest wyjście na jacka to napewno analogwy i już wszystko teraz wiem :)

Miałem kupować osobnego DAC'a - no ale zacząłem kminić czy focustrite którego już posiadam nie da się wykorzystać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator