fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Uwagi do forum i serwisu.

Uwagi do forum i serwisu. 2020/03/29 11:12 #448429

  • Adam Szulc
  • Adam Szulc Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 7878
  • Otrzymane podziękowania: 91

Adam Szulc napisał: ... W tej intencji rozpoczynam głodówkę protestacyjną, na razie tygodniową.


Głodówkę organizm zniósł nad podziw dobrze, chyba trzeba ją powtarzać częściej ale jednak trzeba raz na jakiś czas przerwać. Bo w przeciwnym razie okazałoby się, że fan moich wpisów osiągnął cel. "Lecz nie dam wam, hultaje także tej radości" jak śpiewał poeta tłumaczący innego śpiewającego poetę. Co ciekawe, po zablokowaniu możliwości minusowania (przykuty do komputera pracą zdalną mam więcej okazji do obserwowania różnych sieciowych zjawisk) przestał logować się pewien szwedzki okręt, który poszedł na dno kilka minut po rozpoczęciu dziewiczego rejsu. Wprawdzie został po latach wydobyty ("pokryte polipami pokazując dno") ale tak całkiem oczyścić go z mułu nie udało się.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jerzy Gondol

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/09 10:43 #449172

  • Adam Szulc
  • Adam Szulc Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 7878
  • Otrzymane podziękowania: 91
Od dwóch dni nie mogę zamieścić wiadomości w wątku INNE/Polityka. Po próbie wysłania otrzymuje komunikat na górze strony:
"Błąd
Nie można zapisać wiadomości: brak treści wiadomości!"
W "Dziale technicznym" udało się wysłać tekst "Próba" - czyżby moje wcześniejsze wpisy były niepolityczne (w dawnym znaczeniu tego słowa)? Czy też pozbawione treści, jak twierdzi automat? Wszystko odbywa się tak samo, niezależnie od tego czy używam Firefoxa, Opery czy Chrome.

EDYTKA: i nawet tutaj zniknęła możliwość formatowania tekstu w trakcie pisania (kolory, zmiana czcionki itp.). Nie dział też "Podgląd".

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jerzy Gondol
Ostatnio zmieniany: przez Adam Szulc.

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/11 11:48 #449185

  • dot
  • dot Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Posty: 17
  • Otrzymane podziękowania: 1

Adam Szulc napisał: Od dwóch dni nie mogę zamieścić wiadomości w wątku INNE/Polityka. Po próbie wysłania otrzymuje komunikat na górze strony:
"Błąd
Nie można zapisać wiadomości: brak treści wiadomości!"
W "Dziale technicznym" udało się wysłać tekst "Próba" - czyżby moje wcześniejsze wpisy były niepolityczne (w dawnym znaczeniu tego słowa)? Czy też pozbawione treści, jak twierdzi automat? Wszystko odbywa się tak samo, niezależnie od tego czy używam Firefoxa, Opery czy Chrome.
EDYTKA: i nawet tutaj zniknęła możliwość formatowania tekstu w trakcie pisania (kolory, zmiana czcionki itp.). Nie dział też "Podgląd".


odpowiem klasyką IT: a u mnie działa :P. Adam Szulc ctrl+r lub f5 - wyczyść cache, albo zmień przeglądarkę testowo

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/11 17:22 #449189

  • Adam Szulc
  • Adam Szulc Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 7878
  • Otrzymane podziękowania: 91
A u mnie dalej nie działa na żadnej przeglądarce, mimo polecanych zabiegów. Tu nie funkcjonuje tylko formatowanie tekstów i podgląd. Może ktoś z Kolegów, przezwyciężając obrzydzenie, coś by skrobnął w wątku "Polityka"? Albo przynajmniej napisał czy gdzie indziej działa formatowanie tekstów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jerzy Gondol

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/11 18:56 #449191

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 5889
  • Otrzymane podziękowania: 373
Test formatowania tekstu, moc 1,5%
Emotikonów nie stwierdziłem. Ikonek do pogrubiania, pochylania, kreślenia, indeksowania kolorowania, linkowania również.
Wywnętrzam się na forum operując z Linux-a Mint 19 i liska w odsłonie 80.0 (jeśli to ma jakieś znaczenie) i też zauważyłem jakiś tydzień czy dwa temu, że emotki "wzięły i znikły".
edyta: działa, natomiast ze zmiennym szczęściem udaje się wprowadzić wpis, ponieważ mimo klikania we - wprowadź - nieustannie pozostajemy w trybie edycji wpisu.

Aha, i jeszcze nie nie odnotowałem reakcji na guzik - załącznik.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/11 18:58 #449192

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 5889
  • Otrzymane podziękowania: 373

John 1.5 V napisał: Test formatowania tekstu, moc 1,5%
Emotikonów nie stwierdziłem. Ikonek do pogrubiania, pochylania, kreślenia, indeksowania kolorowania, linkowania również.
Wywnętrzam się na forum operując z Linux-a Mint 19 i liska w odsłonie 80.0 (jeśli to ma jakieś znaczenie) i też zauważyłem jakiś tydzień czy dwa temu, że emotki "wzięły i znikły".
edyta: działa, natomiast ze zmiennym szczęściem udaje się wprowadzić wpis, ponieważ mimo klikania we - wprowadź - nieustannie pozostajemy w trybie edycji wpisu.

Aha, i jeszcze nie odnotowałem reakcji na guzik - załącznik.


Cytowanie zdaje się działać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/11 19:39 #449193

  • Iro
  • Iro Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • nie jestem kompatybilny ze streamingiem plików
  • Posty: 4739
  • Otrzymane podziękowania: 107

dot napisał:

Adam Szulc napisał: Od dwóch dni nie mogę zamieścić wiadomości w wątku INNE/Polityka. Po próbie wysłania otrzymuje komunikat na górze strony:
"Błąd
Nie można zapisać wiadomości: brak treści wiadomości!"
W "Dziale technicznym" udało się wysłać tekst "Próba" - czyżby moje wcześniejsze wpisy były niepolityczne (w dawnym znaczeniu tego słowa)? Czy też pozbawione treści, jak twierdzi automat? Wszystko odbywa się tak samo, niezależnie od tego czy używam Firefoxa, Opery czy Chrome.
EDYTKA: i nawet tutaj zniknęła możliwość formatowania tekstu w trakcie pisania (kolory, zmiana czcionki itp.). Nie dział też "Podgląd".

odpowiem klasyką IT: a u mnie działa :P. Adam Szulc ctrl+r lub f5 - wyczyść cache, albo zmień przeglądarkę testowo

Odpowiem praktycznie - darmowy program CCleaner - wydawca - Piriform
(najpierw zgłasza się z ich strony wersja $, gdy się wybierze "no thanks", wtedy pojawia się wersja "free for home use", najnowsza wersja to obecnie v.5.70.7909)
Nie wiem o ile lepsza jest wersja za $$$ ale ta darmowa do użytku domowego wystarcza. Samo czyszczenie trwa ok. 1 minuty.
Po całym dniu w sieci (w zależności od "aktywności") czyści ze śmieci w ilości od 100-300 Mb do nawet 1Gb i więcej (po jednym dniu!)
Można też sprawdzić sobie "błędy rejestru" - skanuje w ich poszukiwaniu i naprawia je gdy są.
Dla higieny maszyny warto to robić regularnie, bo też można sobie policzyć ile "letko" tego syfu po dłuższym czasie zalega i zamula.
A nadmierna ilość "błędów rejestru" potrafi bardzo zamulić i spowolnić PC

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"... większość ludzi nie poznałaby dobrej muzyki, nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w dupę..."
Frank Zappa

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/12 08:14 #449195

  • Adam Szulc
  • Adam Szulc Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 7878
  • Otrzymane podziękowania: 91

Iro napisał:

dot napisał: odpowiem klasyką IT: a u mnie działa :P. Adam Szulc ctrl+r lub f5 - wyczyść cache, albo zmień przeglądarkę testowo

Odpowiem praktycznie - darmowy program CCleaner - wydawca - Piriform


Mam dwa takie programy (Norton Utlilities i Glary Utilities) i stosuję regularnie na przemian. Istotnie, są nieocenione ale w tym przypadku nic nie pomagają.

Jeżeli chodzi o widok zmian od strony użytkownika, to w dawnych dobrych czasach okienko do wpisywania tekstu było różowe (a może jasnofiloetowe) w środku. Teraz w środku jest białe ale ma czerwoną obwódkę. Dawny kolor powraca na ułamek sekundy po kliknięciu na "Anuluj" ale oczywiście natychmiast się zamyka (czyli jednak coś działa - komenda "Anuluj"). Natomiast teraz, gdy uruchomiłem funkcję "Edytuj", to okienko jest białe w środku ale ma niebieską obwódkę (chyba tak było zawsze). Ale sformatować tekstu dalej się nie da.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jerzy Gondol
Ostatnio zmieniany: przez Adam Szulc.

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/12 09:23 #449196

  • wdehe
  • wdehe Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Tekst osobisty.
  • Posty: 2082
  • Otrzymane podziękowania: 54
u mnie działa wszystko, ale ja używam ubuntu, nie pamiętam już kiedy ostani raz miałem zainstalowanego windows na laptopie.

Tapatalk - zgłaszam kłopoty z oglądaniem załączników.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gdy wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję!

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/20 12:16 #449228

  • Adam Szulc
  • Adam Szulc Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 7878
  • Otrzymane podziękowania: 91

Adam Szulc napisał: Od dwóch dni nie mogę zamieścić wiadomości w wątku INNE/Polityka. Po próbie wysłania otrzymuje komunikat na górze strony:
"Błąd
Nie można zapisać wiadomości: brak treści wiadomości!"


Znowu to samo. Tu, jak widać, można pisać ale dalej bez formatowania. Załączniki nigdzie nie wchodzą.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jerzy Gondol

Uwagi do forum i serwisu. 2020/09/29 08:59 #449253

  • Adam Szulc
  • Adam Szulc Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 7878
  • Otrzymane podziękowania: 91

Adam Szulc napisał:

Adam Szulc napisał: Od dwóch dni nie mogę zamieścić wiadomości w wątku INNE/Polityka. Po próbie wysłania otrzymuje komunikat na górze strony:
"Błąd
Nie można zapisać wiadomości: brak treści wiadomości!"


Znowu to samo. Tu, jak widać, można pisać ale dalej bez formatowania. Załączniki nigdzie nie wchodzą.


Po 9 dniach nic się nie poprawiło - dalej nie działa to co nie działało.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jerzy Gondol
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator