fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Jak podłączyć gramofon z kompem ????

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 18:23 #150745

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0

yayacek napisał:

Łałr Bałałr napisał:

yayacek napisał: Nie ma nic dziwnego w polaczeniu gramofonu z kompem tym bardziej kiedy gramofon ma wbudowany wzmacniacz.
.


Zastanów się nad tym co napisałeś,gdzie i w jakiej zakładce.Jeżeli nadal nie będzie stanowiło to dla ciebie problemu mówię pass lub postuluję utworzenie zakładki komputerowej


Nie rozumiem o co Ci chodzi chlopie. Czlowiek pyta wiec radze i odpowiadam - chyba taka jest istota tego forum.



Mam nadzieję,że jak zapytam cię o to czy prać kondomy czy tylko je suszyć i uczynię to w zakładce stereo odpowiesz mi tak samo-chłopie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 19:22 #150756

  • Ivan
  • Ivan Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4331
  • Otrzymane podziękowania: 0
Bez przesady - chodzi o polacznie kompa jako zrodla do wzmaczniacza stereofonicznego. Byc moze forum nie calkiem wlasciwe, ale zakladka stereo pasuje. :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 19:59 #150760

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0
Niech będzie :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 02:44 #150848

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0

Łałr Bałałr napisał: Weź ty drogi Rahimie kup jakieś taniutkie głośniki z małym jackiem i podłącz je tam gdzie ich miejsce,odkładaj kieszonkowe a jak odłozysz to wpadnij pogadamy o tym dla czego powstało to forum.Jest tu co prawda parę osób, które pewnie Ci pomogą, ja jednak zachęcam Cię abyś zgłosił problem na forum komputerowym a nie tu i to w dodatku w zakładce stereo-nie wypada



Taniutkie Głośniki to ja juz mam 8) A co do forum to ja nie mam problemów z kompem zebym tam pisał tylko z gramofonem .....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 07:32 #150857

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0

Rahim_86 napisał:

Łałr Bałałr napisał: Weź ty drogi Rahimie kup jakieś taniutkie głośniki z małym jackiem i podłącz je tam gdzie ich miejsce,odkładaj kieszonkowe a jak odłozysz to wpadnij pogadamy o tym dla czego powstało to forum.Jest tu co prawda parę osób, które pewnie Ci pomogą, ja jednak zachęcam Cię abyś zgłosił problem na forum komputerowym a nie tu i to w dodatku w zakładce stereo-nie wypada



Taniutkie Głośniki to ja juz mam 8) A co do forum to ja nie mam problemów z kompem zebym tam pisał tylko z gramofonem .....



Ja to rozumię,nadal żałuję ,że twój problem, nie dotyczy uruchomienia gramofonu,dobrania wkładki,kalibracji ,ustawienia przeciw wagi wyregulowania antyscatingu oraz w efekcie wsłuchiwania się w informacje zawarte na płycie tylko wykorzystania przedwzmacniacza oraz głośników dołączonych go gramofonu w celu słuchania dzwięków wydawanych przez komputer.Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego ze stereo ani z uzyskaniem przyzwoitego dzwięku a temu służy to forum, a to jednak zupełnie inna sprawa,ale niech będzie koledzy udzielili Ci rady jak się do tego zabrać i mam nadzieję,że operacja się powiedzie.Życzę powodzenia mając nadzieję na kolejne spotkanie w okolicznościach,w których pogadamy na temat poważnego muzykowania w twoim domu.
Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 15:27 #150968

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0
"Łałr Bałałr" tez mam taką nadzieje
Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 15:32 #150970

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0

yayacek napisał: Nie ma nic dziwnego w polaczeniu gramofonu z kompem tym bardziej kiedy gramofon ma wbudowany wzmacniacz.
Jest to banalnie prosta sprawa polegajaca na wykonaniu polaczenia za pomoca przejsciowki MalyJack -> DIN.
Przejsciowke taka kupujemy z najblizszym sklepie z czesciami elektrycznymi i elektronicznymi.
MalyJack wkladamy do Line Out w karcie dzwiekowej komputera a DIN wkladamy do wejscia w gramofonie.


"yayacek" własnie dzisiaj próbowałem podłączyc w taki sposób jak napisałes i dalej nic ..... :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 15:48 #150975

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0

raczer napisał: To ten gramofon ma te duże głośniki? Jeśli tak, to tam już jest wszystko, cały wzmacniacz. Chętnie bym to zobaczył, można prosić o jakieś zdjęcie?



Prosze o to zdjecie sprzętu 8) i zdj. wyjsc. Mam nadzieje ze to cos pomoze :)
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 16:26 #150988

  • yayacek
  • yayacek Avatar
  • Wylogowany
  • Stały bywalec
  • Stały bywalec
  • Posty: 250
  • Otrzymane podziękowania: 0
Wtyczke DIN wkladamy w dziure w gramofonie i sprawdzamy - jak nie gra to wkladany wtyczke DIN do kolejnej dziury i sprawdzamy.
Oczywiscie na karcie dzwiekowej w mikserze kierujemy sygnal na wyjscie.
Byc moze masz (kupiles) zly kabel/przejsciowke. Kabel/przejsciowka musi byc tak zrobiony by sygnal szedl z MalegoJacka na odpowiednie bolce we wtyczce DIN - -> patrz na rysunek jaki ktos zamiescil.
Wytlumacz idee polaczenia sprzedawcy a na pewno dobierze odpowiedni kabel/przejsciowke.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 16:57 #150999

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0
No własnie tłumaczyłem sprzedawcy o co mi chodzi i co chce podłaczyc to mi powiedział ze przez takie połączenie nie bedzie działało bo gramofony maja juz to do siebie i powiedział ze potrzebny jest jakis przed wzmacniacz gramofonowy czy cos takiego zeby podpiąc do kompa to wtedy zadziała.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 17:03 #151004

  • jkab
  • jkab Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2646
  • Otrzymane podziękowania: 0

Rahim_86 napisał: No własnie tłumaczyłem sprzedawcy o co mi chodzi i co chce podłaczyc to mi powiedział ze przez takie połączenie nie bedzie działało bo gramofony maja juz to do siebie i powiedział ze potrzebny jest jakis przed wzmacniacz gramofonowy czy cos takiego zeby podpiąc do kompa to wtedy zadziała.

Własnei w tym problem. Jak a masz te przelotkę? 2xJack<=>1xDIN ? czy 1xJack<=>1xDIN. Bo z tego co piszesz to sprzedawca wywnioskował, że chcesz dźwiek z gramofonu puścić na komp a nie odwrotnie.
Ja miałem taki problem jak stare tunery (DIN) do wzmaka podłaczałem (RCA). Musiałem kupwoac przejściówki 4xRCA<=>DIN i kombinowac które RCA do wzmaka podpiąć (2x in L+R i 2x out L+R). U ciebie powinno być chba 2xJack<=>DIN. Wtedy któryś zagada z gramofonem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"Dyplomata to człowiek, który dwa razy pomyśli zanim nic nie powie."
Mało pisz dużo czytaj, to fajnie będzie na forum.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 17:08 #151006

  • yayacek
  • yayacek Avatar
  • Wylogowany
  • Stały bywalec
  • Stały bywalec
  • Posty: 250
  • Otrzymane podziękowania: 0

Rahim_86 napisał: No własnie tłumaczyłem sprzedawcy o co mi chodzi i co chce podłaczyc to mi powiedział ze przez takie połączenie nie bedzie działało bo gramofony maja juz to do siebie i powiedział ze potrzebny jest jakis przed wzmacniacz gramofonowy czy cos takiego zeby podpiąc do kompa to wtedy zadziała.


Zle wytlumaczyles sprzedawcy idee polaczenia albo sprzedawca stracil orientacje.
Sprzedawca myslal, ze chcesz by dzwiek szedl z gramofonu do komputera.
Ty chcesz by szlo z komputera do gramofonu.
Idz jeszcze raz do sklepu i powiedz, ze chcesz kabel co polaczy komputer ze wzmacniaczem. Nie mow nic o gramofonie bo jak sie okazuje sprzedawca na haslo gramofon oglupial.
Powiedz, ze od strony komputera ma byc MalyJack a od strony wzmacniacza DIN. Powiedz, ze dzwiek ma isc z komputera na wzmacniacz.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 17:10 #151007

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0

jkab napisał:

Rahim_86 napisał: No własnie tłumaczyłem sprzedawcy o co mi chodzi i co chce podłaczyc to mi powiedział ze przez takie połączenie nie bedzie działało bo gramofony maja juz to do siebie i powiedział ze potrzebny jest jakis przed wzmacniacz gramofonowy czy cos takiego zeby podpiąc do kompa to wtedy zadziała.

Własnei w tym problem. Jak a masz te przelotkę? 2xJack<=>1xDIN ? czy 1xJack<=>1xDIN. Bo z tego co piszesz to sprzedawca wywnioskował, że chcesz dźwiek z gramofonu puścić na komp a nie odwrotnie.
Ja miałem taki problem jak stare tunery (DIN) do wzmaka podłaczałem (RCA). Musiałem kupwoac przejściówki 4xRCA<=>DIN i kombinowac które RCA do wzmaka podpiąć (2x in L+R i 2x out L+R). U ciebie powinno być chba 2xJack<=>DIN. Wtedy któryś zagada z gramofonem.



No właśnie sprzedawca dał mi 1xJack<=>1xDIN ... A jestes pewny ze jak bedzie 2xJack<=>1xDIN to zadziała ?? bądz jakas inna ??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/15 17:32 #151015

  • jkab
  • jkab Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2646
  • Otrzymane podziękowania: 0
Pewny to jestem tylko tego, ze jak nie zjem to z głodu zdechnę :lol:
Ale moim zdaniem jak dostaniesz 2xJack<=>DIN to któryś jack musi zagadać. Fotki sa lekko niewyraźne - te DINy są jakoś opisane ? Aux, Tape czy cos innego? Pisze może In Out czy In/Out ?
Zawsze możesz się bawić i przelutować kable w zakupionym DINie ale jeżeli nigdy się w to nie bawiłeś to nie polecam. Umów sie ze sprzedawcą, że jak Ci przelotka nie zadziała to trudno - oddasz.
Zakładam oczywiście, ze Jacka wkłądasz do wyjścia Out/słuchawkowego w kompie (a nie In).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"Dyplomata to człowiek, który dwa razy pomyśli zanim nic nie powie."
Mało pisz dużo czytaj, to fajnie będzie na forum.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/16 11:56 #151334

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0

jkab napisał: Pewny to jestem tylko tego, ze jak nie zjem to z głodu zdechnę :lol:
Ale moim zdaniem jak dostaniesz 2xJack<=>DIN to któryś jack musi zagadać. Fotki sa lekko niewyraźne - te DINy są jakoś opisane ? Aux, Tape czy cos innego? Pisze może In Out czy In/Out ?
Zawsze możesz się bawić i przelutować kable w zakupionym DINie ale jeżeli nigdy się w to nie bawiłeś to nie polecam. Umów sie ze sprzedawcą, że jak Ci przelotka nie zadziała to trudno - oddasz.
Zakładam oczywiście, ze Jacka wkłądasz do wyjścia Out/słuchawkowego w kompie (a nie In).


Wiesz co sa one opisane ale po rusku i zabardzo sie nie znam... A jacka wkładam oczywiscie do wyjscia OUT. Własnie przed chwila pokombinowałem i mi zadziałało :) przez kabel 1xJack<=>1xDIN tylko ze chodzi jak włącze magnetofon w gramofonie a tak wczesniej nie próbowałem. A i jest jeszcze jedna sprawa po tym podłączeniu mam spore szumy w głosnikach ... czym one moga byc spowodowane i jak sie ich pozbyc ???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator