fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Jak podłączyć gramofon z kompem ????

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 10:51 #150619

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam :)
Mam duzy problem. Mam w domu stary gramofon chyba nawet z ZSRR :P i chciałbym podłaczyc go pod komputer bo ma poprostu duze głosniki i dlatego :) ) No ale mój problem polega na tym ze nie wiem jak bo sie nie znam na wejsciach :( ten gramofon ma z tego co patrzyłem jakies 2 wejscia ale niestety nie znam ich nazwy . Moge je tylko opisac ze wygladaja prawie identycznie a moze nawet sa takie same jak wejscia w starszym komputerze pod klawiature . ( kółko a w srodku 5 malutkich dziurekek tworzące półkole i pod nimi jeszcze jedna ). zreszta chyba sami wiecie jak wyglada wejscie pod klawiature te starsze :) A wiec czekam na pomoc :) )))

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 11:12 #150622

  • Bronco
  • Bronco Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 468
  • Otrzymane podziękowania: 0

Rahim_86 napisał: Witam :)
Mam duzy problem. Mam w domu stary gramofon chyba nawet z ZSRR :P i chciałbym podłaczyc go pod komputer bo ma poprostu duze głosniki i dlatego :) ) No ale mój problem polega na tym ze nie wiem jak bo sie nie znam na wejsciach :( ten gramofon ma z tego co patrzyłem jakies 2 wejscia ale niestety nie znam ich nazwy . Moge je tylko opisac ze wygladaja prawie identycznie a moze nawet sa takie same jak wejscia w starszym komputerze pod klawiature . ( kółko a w srodku 5 malutkich dziurekek tworzące półkole i pod nimi jeszcze jedna ). zreszta chyba sami wiecie jak wyglada wejscie pod klawiature te starsze :) A wiec czekam na pomoc :) )))


:arrow: Problem jest faktycznie duży...zwłaszcza jeśli jest to gramofon-patefon z tubą.

P.S. Swoją drogą, czego to ludzie nie podłączają w dzisiejszych czasach do komputera...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Let the hammer fall.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 15:58 #150698

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0

Rahim_86 napisał: Witam :)
Mam duzy problem. Mam w domu stary gramofon chyba nawet z ZSRR :P i chciałbym podłaczyc go pod komputer bo ma poprostu duze głosniki i dlatego :) ) No ale mój problem polega na tym ze nie wiem jak bo sie nie znam na wejsciach :( ten gramofon ma z tego co patrzyłem jakies 2 wejscia ale niestety nie znam ich nazwy . Moge je tylko opisac ze wygladaja prawie identycznie a moze nawet sa takie same jak wejscia w starszym komputerze pod klawiature . ( kółko a w srodku 5 malutkich dziurekek tworzące półkole i pod nimi jeszcze jedna ). zreszta chyba sami wiecie jak wyglada wejscie pod klawiature te starsze :) A wiec czekam na pomoc :) )))


Tak wiemy a z pewnościa starsi forumowicze.Takie podłączenia miały wtedy wszystkie gramofony produkowane w tak zwanym Ost Blocku,moim zdaniem nie podłączysz tego do kompa choć mogę się mylić ale stary powiedz mi jak ty na to kuna wpadłeś?Gramofon i komputer?Dżizus!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:00 #150700

  • raczer
  • raczer Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2408
  • Otrzymane podziękowania: 14
Gniazdo prawdopodobnie DIN, ale podstawowa sprawa to preamp do wkładki gramofonowej. Czy preamp jest wbudowany w gramofon? Jeśli nie to trzeba kupić, np. NAD PP-2 (obsługuje wkładki MM i MC). Wtedy łączysz:

Gramofon -> kabel DIN/RCA -> preamp -> kabel RCA/mały jack -> "Line In" w karcie dźwiękowej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:03 #150702

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0
:arrow: raczer DIN,DIN a juś Ci i pewnie ma wbudowany pre skoro dołączyli do niego głośniki.

Doradzasz koledze zakup pre NADA za 200 plnów?do pomysłu na jaki wpadł?altruista :lol:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:19 #150706

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0
Niestety ja jestem zielony jesli chodzi o te sprawy i nie wiem czy preamp jest wbudowany :( nie wiem nawet co to jest...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:22 #150708

  • Ivan
  • Ivan Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4331
  • Otrzymane podziękowania: 0
Rahim czy ty chcesz podlaczyc komputer pod gramofon i sluchac tak komputer przez glosniki tego gramofonu, czy chcesz sluchac plyt gramofonowych przez komputer?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:36 #150711

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0
Chce podłączyć kompa pod gramofon zebym mógł słuchac muzyki z kompa, a nie płyt bo i tak gramofon jest uszkodzony i nie da sie słuchac płyt :P :P || próbowałem podłaczyc same głośniki od gramowonu pod kompa ale chyba bez wzmacniacza sie nie obedzie bo grało mi tak jak bym mowił szeptem.. albo cos zle robiłem...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:37 #150712

  • raczer
  • raczer Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 2408
  • Otrzymane podziękowania: 14
To ten gramofon ma te duże głośniki? Jeśli tak, to tam już jest wszystko, cały wzmacniacz. Chętnie bym to zobaczył, można prosić o jakieś zdjęcie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 16:51 #150714

  • Rahim_86
  • Rahim_86 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 12
  • Otrzymane podziękowania: 0
Tak gramofon ma oddzielne duze głośniki i w nim zbudowany jest raczej ten wzmacniacz bo same głosniki graja bardzo cicho jak próbowałem podłaczyc pod koma wiec chyba trzeba podłaczyc to przez gramofon. Na ta chwile mam zdj. tylko wejsc do gramofonu ale moze uda mi sie jutro zrobic jakies foto tego urzadzenia i głosników :) )

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 17:01 #150718

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0
Weź ty drogi Rahimie kup jakieś taniutkie głośniki z małym jackiem i podłącz je tam gdzie ich miejsce,odkładaj kieszonkowe a jak odłozysz to wpadnij pogadamy o tym dla czego powstało to forum.Jest tu co prawda parę osób, które pewnie Ci pomogą, ja jednak zachęcam Cię abyś zgłosił problem na forum komputerowym a nie tu i to w dodatku w zakładce stereo-nie wypada

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 17:02 #150721

  • Ivan
  • Ivan Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4331
  • Otrzymane podziękowania: 0
1 Left audio IN
2 Chassis ground
3 Left audio out
4 Right audio in
5 R audio out

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 17:18 #150726

  • yayacek
  • yayacek Avatar
  • Wylogowany
  • Stały bywalec
  • Stały bywalec
  • Posty: 250
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nie ma nic dziwnego w polaczeniu gramofonu z kompem tym bardziej kiedy gramofon ma wbudowany wzmacniacz.
Jest to banalnie prosta sprawa polegajaca na wykonaniu polaczenia za pomoca przejsciowki MalyJack -> DIN.
Przejsciowke taka kupujemy z najblizszym sklepie z czesciami elektrycznymi i elektronicznymi.
MalyJack wkladamy do Line Out w karcie dzwiekowej komputera a DIN wkladamy do wejscia w gramofonie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 17:36 #150734

  • Łałr Bałałr
  • Łałr Bałałr Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Posty: 3075
  • Otrzymane podziękowania: 0

yayacek napisał: Nie ma nic dziwnego w polaczeniu gramofonu z kompem tym bardziej kiedy gramofon ma wbudowany wzmacniacz.
.


Zastanów się nad tym co napisałeś,gdzie i w jakiej zakładce.Jeżeli nadal nie będzie stanowiło to dla ciebie problemu mówię pass lub postuluję utworzenie zakładki komputerowej

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gramofon:SME,Ramię:SME,Wkładki:Benz,Dynavector,Pre RCM Sensor Prelude IC,Amp RCM Bonasus,Kolumny B&W Matrix,Nitty Gritty,Digital:niestety jest.

Jak podłączyć gramofon z kompem ???? 2007/02/14 17:50 #150737

  • yayacek
  • yayacek Avatar
  • Wylogowany
  • Stały bywalec
  • Stały bywalec
  • Posty: 250
  • Otrzymane podziękowania: 0

Łałr Bałałr napisał:

yayacek napisał: Nie ma nic dziwnego w polaczeniu gramofonu z kompem tym bardziej kiedy gramofon ma wbudowany wzmacniacz.
.


Zastanów się nad tym co napisałeś,gdzie i w jakiej zakładce.Jeżeli nadal nie będzie stanowiło to dla ciebie problemu mówię pass lub postuluję utworzenie zakładki komputerowej


Nie rozumiem o co Ci chodzi chlopie. Czlowiek pyta wiec radze i odpowiadam - chyba taka jest istota tego forum.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator