fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/08 23:03 #237258

  • sc_kg
  • sc_kg Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
Witam! Odpowiedzi na pytanie szukałem już na Google i na forum, a że nic nie znalazłem- pozwoliłem sobie stworzyć nowy temat.

Mam następujący problem:

Jak w sterownikach do Karty dźwiękowej z płyty Główną ASUSA (P5K Premium), mogę zablokować przesyłanie sygnału analogowego, żeby móc przesłać dźwięk przez kabel optyczny do Amplitunera od kina domowego w dźwięku przestrzennym.

W sterownikach do kart GigaByte'a jest opcja która nazywa się "Tylko Sygnał Cyfrowy" czy jakoś tak- w jaki sposób osiągnąć to samo przy sterownikach SoundMax HD- bo próbowałem wiele rzeczy i bez efektu.

Bardzo proszę o pomoc.....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/08 23:19 #237261

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
:? nie zabardzo rozumie o co chodzi.

Chcesz zeby glos z PC wychodzil przez wyjscie optyczne do ampli tak?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/08 23:32 #237262

  • sc_kg
  • sc_kg Avatar Autor
  • Gość
  • Gość

ceed napisał: :? nie zabardzo rozumie o co chodzi.

Chcesz zeby glos z PC wychodzil przez wyjscie optyczne do ampli tak?


Zgadza się. :) Wszystko jest już podłączone- tyle, że nie ma dźwięku. Na ile mi wiedza podpowiada- powinienem ustawić w sterownikach Karty Dźwiękowej- przesyłanie dźwięku wyjściem cyfrowym. I tu pojawia się problem, o którym wspomniałem wcześniej.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/08 23:55 #237270

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
Niewiem nie znam tych sterownikow SoundMax HD

Normalnie w glosie windowsa powinienes miec do wybrania wyjscie cyfrowe.

i ampli na "auto"

Jeszcze jedno mosisz wlaczyc ten SoundMax HD jako podstawowy dzwiek w windows

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 00:14 #237273

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
Z tego co przeczytalem to podobno jeszcze w opcjach SoundMax czeba wlybrac 5.1 albo 7.1 i wlaczyc "DTS Interactive".

I normalnie w SoundMax powinienes miec do wybrania "SPDIF" to jest wlasnie wyjscie optyczne

Tyle co naszybko przeczytalem wiecej ci nie pomoge zaczekaj moze na kogos co ma ten sam sprzet co ty

narka

P.S moze to glupie ale sprawdz jeszcze raz czy wszystko jest dobrze podlaczone i ampli oczywiscie na "auto" :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 01:39 #237278

  • sc_kg
  • sc_kg Avatar Autor
  • Gość
  • Gość

ceed napisał: Jeszcze jedno mosisz wlaczyc ten SoundMax HD jako podstawowy dzwiek w windows".

Zgadza się...

ceed napisał: ampli na "auto"".

Zgadza się

ceed napisał: Jeszcze jedno mosisz wlaczyc ten SoundMax HD jako podstawowy dzwiek w windows. Z tego co przeczytalem to podobno jeszcze w opcjach SoundMax czeba wlybrac 5.1 albo 7.1 i wlaczyc "DTS Interactive".

Jedno i drugie- Zgadza się

ceed napisał: czy wszystko jest dobrze podlaczone i ampli oczywiscie na "auto"

Byłoby fajnie gdyby po prostu okazało się, że coś schrzaniłem przy podłączaniu i wystarczyło poprawić, ale niestety nie... a szkoda.

ceed napisał: I normalnie w SoundMax powinienes miec do wybrania "SPDIF" to jest wlasnie wyjscie optyczne

Wprawdzie tutaj ta opcja zamiast SPDIF nazywa się "Głośniki Cyfrowe" to po rozwinięciu pokazuje się, że właśnie chodzi o ten skrót. W każdym razie jedyną opcją w tej grupie jest "Wyłącz Wyjście Cyfrowe", a że mam to ODznaczone- to znaczy, że wszystko powinno być ok.

ceed napisał: Normalnie w glosie windowsa powinienes miec do wybrania wyjscie cyfrowe.".

Jako, że jestem na granicy desperacji- szukałem już w zasobach Windows kilka razy i widzę, że część domyślnych opcji zostało zastąpionych SoundMaxowymi. Ale dla pewności - czy byłbyś uprzejmy podać dokładne położenie tej opcji- abym miał pewność, że to przez przypadek czegoś nie zauważyłem? Z góry dziękuję.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 15:29 #237327

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jeszcze mam takie pytanie. Sterowniki do ASUSA (P5K Premium), instalowales z CD? Bo podobno w tych sterownikach z CD jest blad . Niewiem czy to bedzie mialo cos w spolnego z Sound Max HD ale goscie ktorzy nie mieli wogole glosu, to byl jeden z problemow.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 15:54 #237336

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jeszcze jedno. Podobne jeszcze jest problem z windows XP jakas starsza protekcja blokuje glos. Mosisz zainstalowac poprawke bus audio HD UAA ktora jest "kb888111"

Niewiem moze to to.

Ale logicznie jak wszystko wyprobowales to masz problem z sterownikami.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 16:19 #237342

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
Wazne zanim to zrobisz mosisz wywalic stare sterowniki

Jak by ten problem dotyczyl "kb888111"

Mosisz zainstalowac "kb888111.exe" do windows XP. Potem w peryferyjkach(nie wiem dokladnie jak sie to nazywa po polsku) to jest tam gdzie jest zainstalowany sprzet PC, masz ikone "PCI z pytajnikiem na zolto"nacisnac prawym i nowe sterowniki wybrac sterowniki audio z np CD"F:\Drivers\Audio\AD1988\32bit\XP\SMAXWDM\W2K_XP" i jak cie poprosi o Hdaudbus.sys i Hdaudio.sys wziasc je z C:\WINDOWS\system32\drivers

I wtedy powinien glos byc.

Podaje ci rozwiazania w przypadku jak wogole niema glosu. Moze wlasnie to jest przyczyna co do SPDIF.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 16:40 #237347

  • sc_kg
  • sc_kg Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
Wreszcie udało się rozwiązać ten problem. Okazało się, że w amplitunerze, który posiadam czasem pojawiają się komplikacje z przypisaniem odpowiedniego wyjścia do kanału. Tak było w moim przypadku .

Ale- przy okazji, tak na wszelki wypadek skorzystałem z Twojej rady odnośnie sterowników- i wszystko teraz działa pięknie.

Bardzo dziękuję za pomoc- i do usłyszenia w przyszłości. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Problem z dźwiękiem/ASUS P5k Premium/ SoundMaxHD/ KinoDomowe 2008/04/09 16:56 #237354

  • ceed
  • ceed Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1088
  • Otrzymane podziękowania: 0
No to fajnie narka :wink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

ampli sony,jamo s606 5.0,sub absolute D8,PC,projektor epson tw600,ekran 2.3m
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator