fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner

jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner 2007/11/11 18:19 #200687

  • taki_jeden_001
  • taki_jeden_001 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witajcie,
sprawiłem sobie dwa prezenty.
Jeden to amplituner H/K 3480
http://hifi24.pl/go/_info/?id=756

a drugi to karta dźwiękowa
Creative Sound Blaster Xtreme Gamer
http://www.komputronik.pl/Karty_muzyczn ... ,id,33581/

Jak to połączyć, aby nie stracić na jakości?
w tej chwili działam na kablu
2 chinche - 1 jack


Tracąc na jakości na kablu - czuję się - trochę głupio ;-)


Słyszałem o możliwości połączenia optycznego - czy ja mogę tak zrobić? O co w tym chodzi?


dzięki za pomoc
pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner 2007/11/11 18:31 #200690

  • alias27
  • alias27 Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1542
  • Otrzymane podziękowania: 25
Sie nie da, tego zrobic, a poza tym niby czemu tracisz laczac kablem analogowym?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

GG 34320

jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner 2007/11/11 20:45 #200745

  • taki_jeden_001
  • taki_jeden_001 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nie przeszkadza mi połączenie analogowe.
Mój problem jest taki:
Posiadam 4 głośniki - wybrałem więc w opcjach karty dźwiękowej standard 4,1

Martwię się tym, że gdy zrobiłem test karty dźwiękowej
test - "front left", "front right" - wychodzi totalnie bez sensu - "tył" słyszę, gdy włączę przód, gdy włączę tył - nie słyszę nic.

Widzę dwie możliwe przyczyny:
- złe ustawienia karty dźwiękowej (mam 4 głośniki - wybrałem standard 4,1)
- zły przewód łączący amplituner z kartą (obecnie jestem na jednym jacku podłączonym do karty)

Da się coś z tym zrobić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner 2007/11/11 21:11 #200748

  • konar
  • konar Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1028
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dokladnie nie znam tej karty Creative ktora masz, ale mam i nadal uzywam SB Live 5.1, i tam zeby miec dzwiek 4.1 musialem uzyc 3 kabli:
pierwszy idacy do soobwoofera (u mnie wychodzil z gniazka ktore moglo byc wyjsciem cyfrowym zarazem)
drugi idacy do wzmaka na przod
trzeci idacy do wzmaka na tyl

teraz chodzi oto ze masz obecnie jeden kabel ktorym podawany jest sygnal do amplitunera i jest to sygnal stereo, ktory wzmak puszcza na 4 kolumny i uzyskujesz stereo na 4 kolumnach czy co tam masz, a nie masz nawet sladu dzwieku przestrzennego. Aby to poprawic musisz skombinowac dodatkowy kabel mini jack-2 chinche i podpiac to do ampli jako wejscie na tyl (np tyl, rownie dobrze moze byc przod). Niestety nie wiem czy jest to u Ciebie mozliwe w tym amplitiunerze, ale chyba powinno, w sumie nie zawsze trzeba podawac sygnal przestrzenny kablem cyfrowym, ktorego podpiac itak nie mozesz.

najlepiej bedzie jakbys zrobil fotke tylu apmli (zeby opis wejsc bylo widac) i zamiesc ja tu, to mocno pomoze nam udzielic Ci odpowiedzi :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." - A.Einsten

jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner 2007/11/11 22:42 #200792

  • taki_jeden_001
  • taki_jeden_001 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dzięki
Sprawa jest o tyle łatwiejsza, że nie mam soobwoofera ;-)

Tak wygląda z tyłu mój H/K:
http://www.harmankardon.com/images/prod ... K3480B.jpg

a to - karta:
http://educations.newegg.com/item/29/10 ... -006_1.jpg

a to jej opis:
http://www.icomp.pl/produkty.php?sid=karty_dzwiekowe-28

dzięki za pomoc
totalnie się nie znam na tych klockach

pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

jak połączyć karta dźwiękowa-amplituner 2007/11/11 23:35 #200807

  • konar
  • konar Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1028
  • Otrzymane podziękowania: 0
No przykro mi ale z tym amplitunerem nie bedziesz miec dzwieku przestrzennego, poniewaz jest to amplituner STEREO. Kupiles niestety zly klocek... Karta jest ok ale ampli nie zrobi tego co chcesz, on ma mozliwosc puszczania dzwieku na 2 pary kolumn ale to nie ma nic wspolnego z dziwkeiem przestrzennym, to co mozesz zrobic to kupic na allegro dodatkowy wzmacnaicz stereo, cos taniego i podlaczyc na tyl i wtedy jedno z wyjsc z karty pojdzie na harmana a drugie na ten nowy wzmak i wtedy bedziesz miec dzwiek przestrzenny :)

Mozesz tez sprubowac sprzedac harmana i kupic jakis amplituner kina domowego, z procesorem dzwieku przestrzennego i wtedy mozesz nawet sprobowac podlaczyc lacze cyfrowe z tej karty. Ale dobrze ebdzie jak sprawdzisz czy mozesz podpiac sygnal dwoma przewodami analogowo.

pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." - A.Einsten
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiModerator