HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Spectron SPA4000

Spectron SPA4000 2009/11/17 12:33 #312386

  • SzniQ
  • SzniQ Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jest to niemiecka firma.
Mój tata kupił od gościa wzmacniacz o nazwie Spectron SPA4000.
Jak go podłączał, i wszystko miał już dobtrze podłączone> wkładał chinch(czincze) z radia do wzmacniacza i wybijały mu bezpieczniki. Wybił mu raz , drugi w końcu wsadził 25'ątki i wzmacniacz ani sie nie włączył ani nie wybił bezpieczników> spalił się!
Dlaczego?
Byliśmy u gościa co to podłącza i włączył to identycznie- tylko że już wtedy nie działało.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/01/15 23:07 #320093

  • gallardo
  • gallardo Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 415
  • Otrzymane podziękowania: 0
Bo zle zrobiliscie niegrzeczni chłopcy,trzeba było gwózdz zamiast bezpiecznika wsadzic,efekt ten sam a pare groszy zaoszczedzone,tzn tez by sie spalił :lol:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nadaje z Gdyni

Spectron SPA4000 2010/01/31 13:39 #323970

  • buncol555
  • buncol555 Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 21
  • Otrzymane podziękowania: 0
Albo sprzęt jest zwyczajnie popsuty albo podłączyliście złe kable :roll:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/02/05 23:13 #325715

  • Gryczu
  • Gryczu Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 1
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jestem nowy na tym forum. Witam wszystkich.

Wracając do tematu, jeżli raz spaliło bezpieczniki to można było się od razu połapać że coś ze wzmakiem jest nie tak...wkładanie mocniejszego bezpiecznika jest całkowicie sprzeczne z jakimikolwiek zasadami car audio..więc nie dziw się że wam wzmak poległ.. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/02/21 20:28 #329842

  • SzniQ
  • SzniQ Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 0
Ale niemacie konkretnego pomysłi? xd
"Albo sprzęt jest zwyczajnie popsuty albo podłączyliście złe kable :roll: " kable są dobre , ale jak popsuty jest sprzęt xd

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/02/28 22:14 #332069

  • SzniQ
  • SzniQ Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 0
ok problem rozwiązany.....
przepalona ścieżka masowa..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/02/28 22:25 #332070

  • guziec
  • guziec Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1122
  • Otrzymane podziękowania: 0

SzniQ napisał: ok problem rozwiązany.....
przepalona ścieżka masowa..

Zdecydowanie ścieżki nie pala się od samośći :) , a powoduje to przepływ prądu , do tego o znacznie wyższych wartościach od tych dla których był zaprojektowany.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/03/01 15:10 #332287

  • SzniQ
  • SzniQ Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 0
Wzmacniacz kupiony na allegro.... Więc kto wie co tam jeszcze jest,
Jest teraz jeszcze jeden problem ...
Załączyliśmy wzmacniacz, głośniki, lecz gdy lekko dotyka sie kabla masowego głośniki zaczynają "buczeć".
Podczas jazdy, na każdej dziurze głośniki zaczynają buczeć.
Dlaczego tak jest? Kabel zły, czy źle dokręcony?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/03/01 17:36 #332309

  • guziec
  • guziec Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1122
  • Otrzymane podziękowania: 0

SzniQ napisał: Wzmacniacz kupiony na allegro.... Więc kto wie co tam jeszcze jest,
Jest teraz jeszcze jeden problem ...
Załączyliśmy wzmacniacz, głośniki, lecz gdy lekko dotyka sie kabla masowego głośniki zaczynają "buczeć".
Podczas jazdy, na każdej dziurze głośniki zaczynają buczeć.
Dlaczego tak jest? Kabel zły, czy źle dokręcony?


To raczej jest niemożliwe , taki fajny niemiecki wzmacniacz :)

Uszkodzony przewód sygnałowy . Źle poskładany wzmacniacz , możliwość występowania zwarcia pomiędzy masą obwodu zasilania i masą analogową wzmacniacza . Przerwy na połączeniu gniazd chinch z płyta główną wzmacniacza.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/03/02 20:21 #332596

  • SzniQ
  • SzniQ Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jeśli by było , tak jak piszesz , to głośniki nie powinny ciągle buczeć?

PS.Dodam , że jak sie przyciszy głośniki, przestają buczeć .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/03/02 22:23 #332640

  • guziec
  • guziec Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1122
  • Otrzymane podziękowania: 0

SzniQ napisał: Jeśli by było , tak jak piszesz , to głośniki nie powinny ciągle buczeć?

PS.Dodam , że jak sie przyciszy głośniki, przestają buczeć .


Skoro objawy wystepują cyklicznie , to chyba jasne ze określenie to odnosi sie do tego

guziec napisał: Źle poskładany wzmacniacz , możliwość występowania zwarcia pomiędzy masą obwodu zasilania i masą analogową wzmacniacza . Przerwy na połączeniu gniazd chinch z płyta główną wzmacniacza.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Spectron SPA4000 2010/03/03 15:29 #332724

  • SzniQ
  • SzniQ Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Zabiera głos
  • Zabiera głos
  • Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 0
Tym razem, po podłączeniu go poszedł z niego dym, a jak styka się wyjścia na wzmacniacz(chinch) głośniki zyczą ( tym razem przez radio, idzie do naprawy) i co może być przyczyną ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator