fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Szum z kolumn i buczenie z subwoofer'a

Szum z kolumn i buczenie z subwoofer'a 2020/01/13 12:51 #447988

  • kravietz81
  • kravietz81 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 1
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam.

Chciałbym zapytać co może być przyczyną szumu wydobywającego się z kolumn i buczenia (zapewne również szumu) z subwoofer'a.

Zestaw głośników budżetowy rodzimej produkcji => Tonsil Maestro III + Tonsil Aktiv 250.
Wzmacniacz leciwy (nie grał przez 5 lat) => Denon PMA-700V.

Aktualnie źródłem jest TV na przewodzie Jack <=> 2xRCA firmy Hama za 100kę.
A sub jest połączony z wyjściem głośnikowym przez taki sumator Jamo do tego celu skonstruowany i przewód RCA typu Y również Hama za 7 dych.

Poprzednio wzmacniacz grał ze starymi i sfatygowanymi kolumnami Sony (modelu nie pamiętam) i chyba takiego poziomu szumu nie było.

Nie wiem, czy to dlatego, że stare kolumny z powodu wieku po prostu pewnych pasm nie przenosiły, czy coś się ze wzmakiem podziało w trakcie leżakowania??

No bo chyba nie nowy sprzęt w postaci głośników Tonsil??

Dodam na koniec, że wzmacniacz jest wpięty do rozdzielacza razem z konsolą, dekoderem, routerem WiFi i drukarką. Subwoofer bezpośrednio do innego gniazdka.

Jeżeli włączę zestaw audio wcześniej, to po włączeniu TV głośność szumu wzrasta ~2krotnie.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Szum z kolumn i buczenie z subwoofer'a 2020/01/13 18:52 #447990

  • wdehe
  • wdehe Avatar
  • Wylogowany
  • High-fidelity
  • High-fidelity
  • Tekst osobisty.
  • Posty: 2010
  • Oklaski: 17
  • Otrzymane podziękowania: 46
poczytaj o:
"pętla masy"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Gdy wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję!

Szum z kolumn i buczenie z subwoofer'a 2020/01/13 21:19 #447994

  • dopyl55
  • dopyl55 Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 2
  • Otrzymane podziękowania: 0
Myślę, że powodem może być kabel Jack-RCA.Niestety mają tendencje do psucia się, zwłaszcza przy częstym wpinaniu, odpinaniu niezależnie jakiej firmy. Sam zabiłem tych kabli dziesiątki xD Spróbuj podłączyć tego denona np. na Chinch z jakimś innym źródłem dźwięku jeżeli masz możliwość.Jeśli wystąpi to samo będzie trzeba kopać głębiej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator