fbpx

HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Paradigm Studio 80 v1 vs Paradigm 100 v5

Paradigm Studio 80 v1 vs Paradigm 100 v5 2019/08/10 20:38 #447169

  • pm525
  • pm525 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 19
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witajcie.Mam Kolumny Paradigm Studio 80 v1 od 13 lat, w miedzyczasie byly Dynaudio, B&W, Klipsh, Focal, ale jakos te Paradigmy mi najbardziej leza dlatego je trzymam.Graly juz ze wzacniczami stereo z roznych polek cenowych jak Arkam, Rotel, Nad, Copland, jak i amplitenurami kina Rotel, Marantz, kilka Pionneer'ow.Obecnie sa podpiete do ampitunera Pioneer SC-LX87 (dalem £2000 za niego takze nie jest to byle co, chc oczywiscie jest to amp do kina-jasna sprawa) , CD Mcintosh MCD201, oraz gramofonu Project rpm3.Sprawa jest taka, ze poluje na Paradigm Signature, bo taka mam centralke w kinie, no i oczywiscie jest to grupa wyzej niz Studio, ale slabo to idzie bo poprostu ich nie ma, albo sa gdzies w hiszpanii w zlym kolorze i jeszcze kombinacje alpejskie zeby je kupic itd.Ale podstawowa sprawa, ze ich poprostu nie ma.Chyba, ze ma ktos podlogowki Signature w piano black to bardzo prosze pisac.Raz o malo nie kupilem z Lodzi, ale gosc jakis kretacz byl, nie mial pary(inne nr seryjne), nie chcial powiedziec czemu itd i dalem spokoj.No ale do rzeczy...Sa na angielskim ebayu Paradigm 100 v5, aukcja zaczyna sie od £1400.Gadalem z gosciem, ,mowi, ze zostawi aukcje do konca i jak sie nie srzedadza to mozemy rozmawiac.Ale gosc dal do zrozumienia, ze za wiele mniej nie sprzeda.Pytanie, ile one sa warte, bo nawet nie mam punktu odniesienia.Nowe w Polsce sa juz niedostepne, chyba, ze sie myle?Znalazlem je na kronosav.com za £3300 za pare, co wydaje mi sie dosc wysoka cena za stary w sumie model.Czy ktos moze cos podpowiedziec co do ich wartosci, bo moje za wiele juz teraz nie wartaja wiec trzba raktycznie cala kwote od zera wylozyc i zastanawiam sie czy warto.Moze ktos ma Signature na sprzedaz, bo tu bylby oczywiscie skok.Dwa, moglby mi ktos je jakos umiejscowic miedzy moimi Studio 80, a Signature S6, do ktorych tym Studio 100 V5 bedzie blizej, jesli chodzi o 'klase' W tych 100-kach strasznie razi duza ilosc glosnikow, no ale jakos to przeboleje.Pomieszczenie w jakim graja to maly salon w domu z cegly, salon o wymiarach 6m na 4.6m z dywanem i dwiema 3 osobowymi sofami,6 obrazow na scianach, firanki i zaslony.Kolumny beda uzywane w kinie domowym, miedzy innymi dlatego trzymam sie Paradigmow, bo na duzych poziomach glosnosci moga chodzic bez wiekszego wysilku.Mam nadzieje, ze ktos cos podpowie, co do wyceny i czy warto przechodzic z moich, oraz gdzie sa miedzy moimi a Signature S6, ktore w zasadzie bym chcial kupic, nawet bez odsluchu, na podstawie recenzji i dzwieku z mojej centralki z serii Signature.Te Studio 100 v5 bede mogl posluchac, ale u goscia 100km odemnie, wiec to bedzie zupelnie inna bajka jak u mnie w domu.Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Re:Paradigm Studio 80 v1 vs Paradigm 100 v5 2019/08/11 15:41 #447170

  • krzyszy691
  • krzyszy691 Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 41
  • Otrzymane podziękowania: 0
Signature S6 v3 są na Ceneo.pl za ~ 14,5T. Paradigm w swoich kolumnach szczytowych stosuje głośniki w technologiach nie spotykanych powszechnie. Są to takie rozwiązania jak berylowe kopułki w wysokotonowych głośnikach lub pokrywane kobaltem aluminiowe membrany w średniotonowych. Jak to się przedkłada na dzwięk? Niestety nie pamiętam, choć recenzje są pozytywne typu; " ....dzwięk wydobywający z głośnika jest czysty i dokładnie taki jak oryginał."

:-)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez krzyszy691.

Re:Paradigm Studio 80 v1 vs Paradigm 100 v5 2019/08/11 17:12 #447172

  • pm525
  • pm525 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 19
  • Otrzymane podziękowania: 0
Na Ceneo owszem sa, ale ta cena co podales to cena za sztuke.Para kosztuje 29000 zl, a to juz zdecydowanie za drogo jak dla mnie.Dlatego szukam uzywek.



‘P.S
Niestety duże kolumny nie sprawdzają się w małych pomieszczeniach, poprostu potrzebują więcej powietrza wokół siebie.”
Co do tego to sie nie zgodze i byl juz o tym watek na tym forum, ze to nie tak do konca.W 28 metrach, tak jak u mnie one spokojnie moga grac.Malo tego ponad 100kg, szescioglosnikowy subwoofer Paradigm Signature byl testowany w 30 metrach z Signature S6 i to gralo, co tez mnie zaskoczylo, bo sadzilem, ze ten subwoofer wymaga duzego metrazu.Nie pamietam gdzie byl ten test bo to juz pare lat wstecz, ale penie na necie by sie to znalazlo.Jesli ktos poobcowal troche z duzymi, ale sensownymi kolumnami to mniejszych juz nie chce, bo nagle znika ten rozmach i ciezar, oraz swoboda tego dzwieku.To sa oczywiscie subiektywne odczucia kazdego.

Co do polpaka to nie za bardzo kumam po co to wkleiles skoro nie ma tam zadnych z trzech par kolumn o ktorych mowie, chyba, ze cos mi umknelo?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Re:Paradigm Studio 80 v1 vs Paradigm 100 v5 2019/08/11 17:38 #447173

  • krzyszy691
  • krzyszy691 Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 41
  • Otrzymane podziękowania: 0
:-(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez krzyszy691.

Re:Paradigm Studio 80 v1 vs Paradigm 100 v5 2019/08/11 17:58 #447174

  • pm525
  • pm525 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 19
  • Otrzymane podziękowania: 0
Skoro mam kolumny tej firmy od 13 lat i chce kupic kolejne to chyba jest oczywiste, ze wiem co maja w ofercie.Badzmy powazni i nie piszmy nic nie wnaszacych rzeczy do moich pytan, takich jak np wklejanie uloki z katalogu dystrybutora.Bylem na stronie producenta i roznych dystrybutorow 100 razy.Ja zupelnie nie o takie podstawowe rzeczy pytam.Takze goraco prosze-na temat, dziekuje.


Tak dla jasnosci dla innych uzytkownikow forum, kolega krzyszy691 wykasowal swoj wpis powyzej i wstawil buzke.Zeby potem nie bylo, ze to co napisalem nie ma sensu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez pm525.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator