HFM

artykulylista3

 

Ozone Acoustyle Quartet - Organic Food

cd032017 004

BMC Records 2016

Muzyka: k4
Realizacja: k4
 

„Organic Food” to zapis międzynarodowejsesji, jaka miała miejsce w budapeszteńskimOpus Jazz Clubie 29 listopada2014 roku.Francuski saksofonista ChristopheMonniot i węgierski mistrz klawiaturyEmil Spányi w roku 2006 utworzyli duetOzone. Cztery lata później dołączył donich perkusista John Quitzke i wówczas– już jako trio – muzycy nagrali gorącoprzyjęty przez fanów jazzu album „C’estla vie”. Aktualnie skład poszerzył znanyze współpracy z Viktorem Tothemkontrabasista Mátyás Szandai, a formacjaprzyjęła nazwę „Ozone AcoustyleQuartet”. Osią jej koncertowego albumu„Organic Food” jest konceptualna czteroczęściowaforma „Du Vent Dans LesVoiles”.W jazzową stylistykę instrumentaliścizgrabnie wplatają echa rozmaitych inspiracji.Rozpoczynający album utwór „Grace”nawiązuje do muzyki gospel. „Anatology”prezentuje estetykę musicalu, zaś„The Fifth Seal” to podróż do twórczościFranciszka Liszta.Jak wszechstronnym i uniwersalnymjęzykiem jest jazz, przekonujemy siętakże, słuchając kończącej koncert oryginalnejinterpretacji brytyjskiej melodiiludowej „Greensleeves”, której autorstwoprzypisuje się Henrykowi VIII.Francusko-węgierska konstelacja w swymnowym, kwartetowym wydaniu łączy dyscyplinęz wolnością improwizacji.

Robert Ratajczak
Źródło: HFiM 03/2017

Pobierz ten artykuł jako PDF