HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: High end dla mas

Re:High end dla mas 2017/01/10 11:18 #436331

  • Laslo
  • Laslo Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 150
  • Oklaski: 1
  • Otrzymane podziękowania: 9

nhifi napisał: Można nawet nauczyć procesor przewidywać zachowanie napięcia na głośniku, pętla nie musi działać z pewnym opóźnieniem jak w analogu, lecz z wyprzedzeniem. A gdyby jeszcze pętlą objąć i głośniki, to może i ze słabszych kolumn dało by się wyciągnąć lepszy dźwięk.



Wydaje mi się, że czerpiesz swoją wiedzę z pism popularno-naukowych. Oczywiście można wszystko, szczególnie analizując temat na wysokim poziomie ogólności. Schody zaczynają się jak zwykle jak się zejdzie do szczegółów.
W ogóle co to ma znaczyć, objąć pętlą głośnik? jak możesz przewidzieć zachowanie membrany głośnika? bo co z tego, że będziesz znał napięcie jak każdy głośnik inaczej zareaguje. Nie lubię takiego teoretyzowania bez żadnych podstaw.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Re:High end dla mas 2017/01/10 13:05 #436334

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4949
  • Oklaski: 52
  • Otrzymane podziękowania: 263
Nie bardzo wiem jak układ ma przewidzieć, że zaraz nastąpi dupnięcie stopy, basu i gitary prowadzącej skoro będzie to pierwsze takie wejście w tym utworze ? Przykład ? Proszszsz



Układ najpierw musiałby wczytać cały utwór i dopiero wtedy ustalić przebiegi napięć/prądów w każdej ustalonej jednostce czasu, żeby zagrać jak należy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

High end dla mas 2017/01/10 18:04 #436338

  • nhifi
  • nhifi Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 45
  • Otrzymane podziękowania: 3
To jasne że się nie da przewidzieć wydarzeń w muzyce. Miałem na myśli coś innego, mając sygnał zwrotny z jakiegoś powiedzmy czujnika położenia membrany czy cewki, procesor porównując sygnał wejściowy z wyjściowym mógłby się nauczyć reakcji układu wzmacniacz-głośnik, dzięki temu wprowadzić pewną korektę sygnału zanim ten trafi na wyjście.
To samo z zasilaniem, porównując reakcję zasilacza na sygnał, mógłby wcześniej zanim wystąpi jakieś zniekształcenie, np. zmniejszyć ogólny poziom mocy, coś jak stare ARW, tylko działające o niebo lepiej. Albo wręcz odwrotnie, podnieść na moment zasilanie, aby gotowe było na łupnięcie. :)
Sprawa wielkich kondensatorów jest do przeskoczenia, no może jeden od strony sieci musi zostać, nadal jest tam 50Hz, trzeba więc jakoś załatać dołek po sinusie :) Reszta może pracować na wysokich częstotliwościach, "proste" małe cewki, i zwyczajne tanie monolity.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Re:RE: Re:High end dla mas 2017/01/10 18:58 #436340

  • Rob Roy
  • Rob Roy Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • blues, rock, jazz
  • Posty: 1035
  • Oklaski: 7
  • Otrzymane podziękowania: 18

nhifi napisał:

Rob Roy napisał: Nośnik -> DAC -> Wzmacniacz -> Głośniki
I po co komplikować?

Nadal korzystam z takiego rozwiązania :) To tylko na zewnątrz wydaje się proste, wewnątrz wiele DACów zaczyna przypominać ruski telewizor ;) Nie tędy droga.

Co rozumiesz pod "ruski telewizor"?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Fog in Channel, Continent Cut Off

Re:RE: Re:High end dla mas 2017/01/11 00:16 #436343

  • nhifi
  • nhifi Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 45
  • Otrzymane podziękowania: 3

Rob Roy napisał: Co rozumiesz pod "ruski telewizor"?

Ruski telewizor, to był zwykle ten co miał dużo dużych elementów, nie nie chodzi o wygląd, bo rzędy czerwonych czy czarnych kostek w nowych DAC-ach mogą się podobać, zależy co kogo kręci. :) Jednak tak duże elementy, nie są niezbędne, szczególnie przy tak małych sygnałach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Re:RE: Re:High end dla mas 2017/01/11 09:07 #436344

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4949
  • Oklaski: 52
  • Otrzymane podziękowania: 263

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

High end dla mas 2017/01/11 10:55 #436345

  • Laslo
  • Laslo Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 150
  • Oklaski: 1
  • Otrzymane podziękowania: 9

nhifi napisał: To jasne że się nie da przewidzieć wydarzeń w muzyce. Miałem na myśli coś innego, mając sygnał zwrotny z jakiegoś powiedzmy czujnika położenia membrany ..

Żadna to innowacja ani nowość. Tego typu rzeczy Philips robił w swoich kolumnach aktywnych już w latach siedemdziesiątych...Trochę, radzę, najpierw zapoznać się z historią i tematyką zanim się zacznie "łykać jak pelikan" wszystko co tzw prasa i/lub Internet donosi...
Ludzie wypisują brednie a młodzież się uczy...tu jest dopiero sprzężenie zwrotne :D do czego to dojdzie jak tak dalej pójdzie :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Laslo.

High end dla mas 2017/01/11 18:33 #436347

  • nhifi
  • nhifi Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 45
  • Otrzymane podziękowania: 3
Philips robił, z kilku tranzystorów prosty układ, to nie mogło grać dobrze. Gdyby dziś zrobiono szpulowca przy użyciu najnowszych technologii, to byłby niemal doskonały, popsuł by się pewnie dopiero za 300 lat ;)
Miliard tranzystorów w procesorze ma jakby nieco większe możliwości, a układy śledzące mechanikę są całkiem dobre w czytnikach dysków optycznych, problemem jest tylko odpowiedni soft.
Młodzież się uczy, i na szczęście nie wie, że tego nie da się zrobić, więc to zrobi. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

High end dla mas 2017/01/11 20:18 #436348

  • Laslo
  • Laslo Avatar
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • Posty: 150
  • Oklaski: 1
  • Otrzymane podziękowania: 9

nhifi napisał: Philips robił, z kilku tranzystorów prosty układ, to nie mogło grać dobrze. Gdyby dziś zrobiono szpulowca przy użyciu najnowszych technologii, to byłby niemal doskonały, popsuł by się pewnie dopiero za 300 lat ;)
Miliard tranzystorów w procesorze ma jakby nieco większe możliwości, a układy śledzące mechanikę są całkiem dobre w czytnikach dysków optycznych, problemem jest tylko odpowiedni soft.
Młodzież się uczy, i na szczęście nie wie, że tego nie da się zrobić, więc to zrobi. ;)

Po pierwsze Philips zrobił to na kilku tranzystorach i kilku układach scalonych...
Oczywiście, że jakby obecnie chciano zrobić coś dobrze to by to zrobiono lepiej niż kiedyś, tylko, że teraz o ostatecznej postaci produktu nie decydują "techniczni" tylko ekonomiści - robi się tak bardzo "kiepsko" jak tylko można.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Laslo.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator
Włącz/wyłącz Emotikony Historia Małe info Kide Chat

Powered by Kide Shoutbox

17:11-- edgor13: Witam!
czy jest gdzies temat dot. kabli glosnikowych?
21:48-- Jarek2176: zima, śnieg pada :)
22:02-- Jarek2176: Miss Polski wybrana, nawet nawet
8:09-- John 1.5 V: Chyba potrzebny byłby nieco szybszy nadzór nad forum bo kitajec znów się nudzi.
8:46-- John 1.5 V: https://4.bp.blogspot.com/-IazdsLPARlQ/VyyD86FnVxI/AAAAAAAABB4/sVKh61NPycchhVK070elliLsiB1KlG-kQCLcB/s1600/bot.jpg
9:07-- Adam Szulc: Dlaczego sądzisz, że to Kitajec?
11:04-- John 1.5 V: Po nicku
11:10-- John 1.5 V: zlepki liter jak: xia, jin są charakterystyczne dla Chin. Pochodzą od nazw miejscowości lub regionów. Trochę z nimi koresponduję i czasem widzimy się na targach, więc opatrzyły mi się też nazwy firm w których bardzo często jest wpleciona nazwa miejscowości np. Ningbo Jinding Fasteners.
11:12-- John 1.5 V: I jeszcze np. jia - czyli właśnie użytkownik jianbin + jakieś cyferki
11:17-- John 1.5 V: Poza ty pasuje godzina aktywności. Zalogował się ok. pierwszej w nocy i wklejał sznurki do trzeciej z groszami. Dodaj sobie 7 godzin dla strefy przemysłowej w chinach i wychodzi na to że zaraz po ósmej ich czasu zaczął "pracę" i skończył przed południem.
11:21-- John 1.5 V: Może dot byłby w stanie zablokować logowanie z tamtejszych IP chyba, że stosuje jakieś obejście czy choćby TOR-a, to wtedy raczej dupa blada. Nie wiem, moja "wiedza" jest tu powierzchowna.
17:19-- Keeis: Proszę o pomoc http://hi-fi.com.pl/forum/1-stereo/27535-s%C5%82uchawki-nauszne,-przewodowe-do-200z%C5%82 :)
19:57-- Mirecki: Masz na stronie w zakładkach ranking ... Za te pieniądze dla taty to bardzo ciężko , nawet używki.
18:43-- preppers: Dzięki Ci za odpowiedż poczytam o tym sprzęcie
22:15-- carlocarlosito: Panowie, wracam po przerwie na forum, brat szuka jakiegoś fajnego zestawu pod rocka, bluesa, trochę elektro, patrzę przeglądam allegro za kolumnami i wzmacniaczem, co sądzicie o http://allegro.pl/acoustic-energy-aesprit-ae-309-w-dobrym-stanie-i7075083479.html#thumb/4
11:22-- Jarek2176: dzień dobry , wczoraj wpada sąsiad i ,,ale u ciebie łupie muza /' O.O co jak gdzie choć zobacz małe głośniczki i wzmak na ,,9'' zgłupiał :D
14:13-- 16maras: Witam czy do kolumn: https://m.euro.com.pl/zestawy-kolumn/yamaha-ns-777-ns-c444-ns-333-czarny.bhtml
14:13-- 16maras: wystarczy amplituner
14:14-- 16maras: https://m.euro.com.pl/amplitunery/yamaha-rx-as710b-dab-czarny.bhtml Czy może mocniejszy wybrać ?
19:47-- Kamil89: Wiem moze mi napisac ktos o amplitunerze LG ar702ns
7:54-- John 1.5 V: A co byś chciał wiedzieć ?
19:55-- Kamil89: Czy nadaje sie to do czegos
6:12-- KrzysztofKlepacz: Witam szanowne grono posiadam b&w683 s2 do tego dołączono yamaha nr602 z cd + tn300 teac gramofon on najsłabiej w tym zestawieniu coś muszę z tym zrobić może wzmak jakieś podpowiedzi co do nich( b&w) pomieszczenie 25m mam wrażenie że te głośniki się duszą może ktoś ma już rozwiązanie pomocy:(
8:53-- leilei3915: 2018116 leilei3915
10:34-- JacekB: Bang & Olufsen BEOPLAY H4 w gorącym strzale https://www.al.to/goracy_strzal/13606
21:35-- Jarek2176: dobry wieczór :D to tu teraz przeniesiono śmietnik ?
21:38-- John 1.5 V: Wolisz jak jest na forum ? ;)
21:39-- John 1.5 V: W sumie jest w tym jakaś tam korzyść bo wyłażą na wierzch stare zapomniane dawno wątki.
21:46-- Jarek2176: ,,zarząd" forum się chyba starzeje kiedyś nie do pomyślenia żeby pasożyt po forum się szwendał
12:48-- Kira-L: Witam, wrzuciłam posta odnośnie zakupu gramofonu moze ktos obeznany w temacie się wypowie
21:05-- Dzaanis: Hej, zna się może ktoś na wieżach, troszkę starszych :)
21:07-- Dzaanis: Podłączyłam do wieży w wejście AUX kabel a drugą końcówkę do telefonu. Wybrałam opcje aux ale nie słychać dźwięku. Za to słychać go cicho między wybieranie opcji tuner- CD- tape- aux. Co moze byc?
14:04-- tomek4446: Ustawiasz, jest w instrukcji amp. Naciskasz MAIN ZONE i STRAIGHT , ustawiasz właściwą wartość.
18:24-- darkarel: Od 3 tygodni użytkuję DENON CEOL i nie mogę uwierzyć, że tak gubi tony wysokie. Myślałem, że z upływem czasu przestanie mi przeszkadzać płaski dźwięk posiadanej wieży SONY i Philips. Ale nie, więc oddałem je w dobre ręce i walczę z Ceolem, który brakiem basów nie grzeszy. Natomiast tonów wysokich słyszalnych na tych samych otworów w telefonie i słuchawkach nie ma. Proszę radę na co te głośniki wymienić: pokój 19 m2 i brak miejsca na głośniki podłogowe.
20:34-- Maciejos87: witam na forumowiczów
18:16-- Jarek2176: dobry wieczór , Adela sie wydziera , bas łupie koniec tygodnia da się żyć... z bólem jakoś :)

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wysyłać wiadomości, zerejestruj or zaloguj